ELNÖK (dr. Szili Katalin)

Full text search

ELNÖK (dr. Szili Katalin)
ELNÖK (dr. Szili Katalin): Tisztelt Képviselőtársaim! Kedves Honfitársaim! Gyászoló Magyarok! Megemlékezéssel kezdjük mai munkanapunkat, megemlékezéssel gyászunkról és büszkeségünkről: október 6-a immár több mint százötven éve nekünk, magyaroknak a gyász és a hősökre emlékezés napja. Hőseink emlékéhez e napon méltatlan a civakodás, a gyász csendje nem tűri meg a haragot és a hangos szót.
Gyászt és büszkeséget említettem, s nem véletlenül: mindnyájunk szívét büszkeséggel tölti el annak a tántoríthatatlan, méltóságteljes és önfeláldozó hazaszeretetnek az emléke, amit október 6-a jelent számunkra. Gyászoljuk a napot, amikor tizenhárom hadvezetőnk és első felelős magyar miniszterelnökünk, Batthyány Lajos golyó, illetve kötél általi kivégzésével nemzetünket fejezte le a nagyhatalmi politika; nemzetünket, amely azért küzdött, hogy hazánk szabad, egyenjogú és másokkal egyenértékű európai állammá váljon.
Nekünk, tisztelt képviselőtársaim, most ugyanez a kötelességünk. Bennünket nem az elnyomói zsarnokság, nem a nemzeti identitásunkat megnyomorító birodalom kényszerít; nem, bennünket választóink, a magyar nemzet kötelez arra, hogy demokratikus eszközökkel, tiszta erkölccsel és a jogállamiság normáival közösen vezessük vissza hazánkat oda, ahova ezer éven át mindig is tartozott: Európába.
De nemcsak választóink követelik meg ezt tőlünk, ezt követeli az elnémított hősök emléke is, a bűnözők módjára felakasztott és a golyó általi halál cinikus kegyelmében részesített aradi tizenhármak. Az ő összefogásuk, tábornokok és honvédek, arisztokraták és közrendiek egyetlen közös célért folytatott küzdelme figyelmeztessen bennünket: a politikussá emelő nép bizalmával nem élhetünk vissza, közös sorsunkat, közös nemzetünk jövőjét nem szabad százfele szakítanunk.
Demokratikus jogállamban természetes, sőt nélkülözhetetlen a különféle nézetek, értékrendek egyidejű jelenléte, a pártosodás. Ez szükséges is és jó is; jó, mert jogot ad a szabad gondolkodásra, és jó, mert a parlamenti patkó különböző színű székeiben ülve több oldalról támogathatjuk nemcsak hazánk, hanem nemzetünk boldogulását is.
Kedves Honfitársaim! Kedves Képviselőtársaim! Emlékezzünk főhajtással az aradi hősökre, s legyünk méltók a ránk hagyományozott örökségre. Ehhez kívánok mindannyiuknak lelkiismeretes és kitartó munkát.
Köszönöm a figyelmüket. (Taps.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť