PÁL TIBOR

Full text search

PÁL TIBOR
PÁL TIBOR belügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselő Asszony! Ma már itt, a Házban ezek a kérdések elhangzottak, de azt gondolom, hogy nem árt ezeket ismételni, mert fontos, hogy az önkormányzatok számára is világos legyen, hogy a 2004. évi költségvetés milyen elvek mentén, milyen forrásokat biztosít az ő számukra.
Nos, a 2004-es költségvetés egy fenntartható fejlődést céloz meg. Ennek érdekében az a tervezet, amely már önöknél is ott van, különböző forrásokat biztosít, és akkor ezeket röviden nézzük végig.
Az a kérdése, hogyan vesznek majd részt az önkormányzatok az EU-s pályázatokon. Nagyon remélem, hogy eredményesen fognak részt venni, hiszen megfelelő szellemi tőkével rendelkeznek ahhoz, hogy jó pályázatokat készítsenek, jó kapcsolatokkal, hiszen rengeteg testvérvárosi kapcsolatuk van, amiből ismereteket tudnak szerezni, és a költségvetés ahhoz, hogy a pályázatokhoz saját forrásuk is legyen, 10 milliárd forintot kíván biztosítani, hogy saját önrésszel is rendelkezzenek.
A költségvetés másik fontos eleme a mindannyiunk által ismert cél- és címzett támogatási kör, amiből igen komoly beruházások és fejlesztések történnek, kórházak felújítása, iskolák felújítása, szociális intézmények felújítása vagy épp szennyvízcsatorna-rendszer felújítása történik. Ez a jövő évi költségvetésben 8 milliárd forinttal lesz több, mint az idei. Az idei évben 60 milliárd körüli összeg van, tehát ez 8 milliárd forinttal fog emelkedni. Ehhez nagyon fontosnak tartom a fővárosban azt, hogy a költségvetés a metróépítéshez vállal kötelezettséget, a kiadások négyötöde mértékéig hozzájárul a fejlesztéshez.
És természetesen nemcsak pénzről van szó, hanem egy olyan közigazgatás-korszerűsítési rendszerről, ami azt a döntési lehetőséget, ami a pénzek feletti döntésről szól, nem miniszteriális szinten, hanem lejjebb, kistérségi szinten biztosítja, illetve forrásokat biztosít a régiók számára, hogy megfelelő döntéseket azon a szinten tudjanak hozni, ahol a legtöbb információval rendelkeznek az önkormányzatok, illetve az ott élők életminőségének a javítása érdekében. (Szórványos taps a kormánypártok soraiban.)
(16.30)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť