SZALAY FERENC

Full text search

SZALAY FERENC
SZALAY FERENC (Fidesz): Köszönöm a szót. Tisztelt Miniszter Asszony! Tisztelt Ház! Múlnak a hónapok, az évek, s az önök 2002-es választási ígéreteit a múló idővel egyenes arányban próbálja feledni a Medgyessy-kormány. Abban reménykednek a szocialisták, hogy az emberek emlékezete rövid, s szépen eliszkolhatnak a fogadkozások teljesítése elől. Jelzem, nem, az emberek nem felejtik el az önök kánaáni ígéreteit, s élénken él mindenki fejében, hogy Medgyessy Péter az ígéretekre szavát adta.
Nos, akkor nézzük szépen sorjában, hogy mivel is kecsegtették az önkormányzatokat 2002-ben, s mi is az egyszerű valóság ma. Emlékezzünk a következő mondatokra! “2002-ben az önkormányzatoknak mintegy 50 milliárd forint kompenzációra van szükségük, ezen túl 2003-tól minden további évben 50 milliárd forint fejlesztési forrás biztosítása is szükséges. A magyar önkormányzati rendszerbe bevitt 100 milliárd forint lehetőséget teremt a beruházási arányok megtartására, sőt növelésére.” S folytassuk: “Egyet biztosan ígérni tudok, annak a közalkalmazotti béremelést illető csomagnak, ami most az Országgyűlés asztalára kerül, minden egyes forintja az önkormányzatok számára a központi költségvetés által fedezve lesz.” - mondta Lamperth Mónika az önkormányzati bizottság előtt 2002 májusában.
“Több pénzt az embereknek, több pénzt az önkormányzatoknak!” - hirdette a szocialista propaganda óriásplakátja az önkormányzati választási kampányban. “Megerősítjük az önkormányzatok pénzügyi, gazdasági önállóságát.” - fogadta meg Medgyessy Péter a Pilvax kávéházban. S a kormányprogram: “A jövőben új vagy többletfeladat előírásakor a teljes fedezetet biztosítani fogjuk az önkormányzatok részére.”
És mi is történt? Az önkormányzati rendszerbe egyetlen fillér sem érkezett, nemhogy 100 milliárd forint. A valóságban a kormány a közalkalmazotti béremelés forrásait nem biztosította az önkormányzatok számára. Soha nem fordult elő, hogy az önkormányzatok többsége nem tudja kigazdálkodni a béremelések fedezetét, és a gazdasági ellehetetlenülés szélén tengődik. Mi várható 2004-ben? Medgyessy Péter már bejelentette, hogy az önkormányzatok ne is álmodozzanak a béremelések központi fedezetéről 2004-ben sem. Ma már nemcsak ellenzéki politikusok tiltakoznak a szocialista kormány politikája ellen. Demszky Gábor, Budapest főpolgármestere a következőket mondja: “Ha nem kapnak elég pénzt az önkormányzatok, visszaállhat a tanácsrendszer, és nem lesznek többé autonóm önkormányzatok.”
Tisztelt Miniszter Asszony! Idáig jutottunk, ez a valóság. Pál Tibor, a Belügyminisztérium szocialista államtitkára pedig megbékélésre szólít fel. Kérdezem, mivel békéljenek meg a települések: azzal, hogy a létük kérdőjeleződik meg? Azzal, hogy nincs és nem is lesz anyagi forrásuk fejlesztésekre, az útjaik, járdáik karbantartására? Azzal, hogy tanárokat, óvónőket, más közalkalmazottakat kell elbocsátaniuk, iskolákat, óvodákat bezárniuk? Azzal, hogy az uniós csatlakozás évében olyan szegénységi szintre jutottak, hogy semmi esélyük nincs uniós pályázatokon részt venni? Várom megtisztelő válaszát. (Taps az ellenzéki padsorokban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť