BÉKI GABRIELLA

Full text search

BÉKI GABRIELLA
BÉKI GABRIELLA (SZDSZ): Köszönöm, elnök úr. Nekem egy nagyon rossz déjŕ vu érzésem van ennek az önálló képviselői indítványnak a tárgyalása kapcsán, hiszen - ahogy arra Földesi képviselő úr az előbb utalt - ez a dolog egyszer már megtörtént a parlamentben, és azt kell mondanom, hogy akkor sem helyes, hogy megtörtént, és ezt az álláspontomat most is fenntartom.
A közalkalmazotti tanácsokat '98. november 16-a és november 27-e között választották meg a közalkalmazottak hároméves időtartamra; még egyszer mondom, '98-ban. Ez a három év letelt 2001-ben. Most tulajdonképpen pár nap híján jubilálhatunk is, hiszen 2001. október 16-a volt, amikor a parlament az előző kormány idején egy egészen hasonló tartalmú, ugyanilyen rövid, képviselői… Bocsánat, akkor nem képviselői indítvány volt, a kormány terjesztette be, nem képviselők, nagy különbség nincsen, és elfogadta nagy többséggel a Ház, hogy ezeknek a közalkalmazotti tanácsoknak a mandátuma egyszerűen két évvel legyen meghosszabbítva. Most letelt a két év, és ugyanebben a helyzetben vagyunk. Nekem enyhén szólva aggályos, hogy jogállamban lehet-e azt csinálni, hogy egy választott testület mandátumát időről időre, amikor arra sor kerül, mert lejárt a mandátum, egyszerűen egy döntéssel a parlament meghosszabbítja.
A magyar közéletben a mandátumok meghosszabbítása csak nagyon kivételes esetekben, rendkívüli körülmények miatt kerüljön sorra. Nem szerencsés egy ilyen gyakorlat létezése, és alkotmányjogi gondokat is okoz. Ezt a mondatot Lezsák Sándor képviselő úr két évvel ezelőtti felszólalásból idéztem. Egyébként akkor is az ülésnap végén, meglehetősen fáradt és méltatlan körülmények között olyan röviden intézte el a Ház ennek a témának a sorsát, hogy két oldalra elfér a parlamenti jegyzőkönyvben.
Tisztelt Képviselőtársaim! Én a szabad demokraták képviselőcsoportja nevében mondhatom, hogy ez a gyakorlat valóban idegen, idegen kellene hogy legyen egy jogállamban. Én a bizottsági ülésen feltettem a kérdéseimet, hogy ha lejárt a mandátum, akkor ugyan bizony miért nem írnak ki választásokat. Miért nem kerül sor tisztújításra?
(1.00)
Megmondom őszintén, hogy sem ott, sem azóta igazán ütős, nyomós érvet azzal kapcsolatban, hogy miért nem tartjuk be a saját játékszabályainkat - értem ez alatt most azt, hogy ha letelt egy mandátum, akkor következik a tisztújítás -, szóval erre a kérdésemre nem kaptam választ. Én ezt a gyakorlatot helytelenítem, megfordul a fejemben, hogy vajon hogyan működnek, működnek-e egyáltalán, mi is a helyzet a valóságban a közalkalmazotti tanácsok körül.
Az nekem nem válasz, hogy akikkel annyira elégedetlenek, azokat visszahívhatják és tisztújíthatnak, hiszen nagy különbség van aközött, hogy valaki elégedetlenségéből aktivizálja magát és változtatni akar, vagy mert lejárt a mandátum, ott van egy helyzet, amikor választani kell vagy választani lehet. Óriási nagy a különbség. Nem akarok olyan messzemenő analógiákkal élni, vajon hogyan reagálna a lakosság arra, ha mondjuk, egy furcsa ötlettől vezérelve a köztársasági elnök úgy döntene, hogy meghosszabbítja a képviselők mandátumát, hiszen ő ebben a dologban illetékes lehetne.
Tehát összegezve, azt szeretném mondani, hogy én ezt egy nagyon rossz gyakorlatnak tartom, és nem elégszem meg azzal, amit megtettek (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.) az önálló képviselői indítványt benyújtó képviselők, hogy egy picit kurtítottak az első változathoz képest az intervallumon, a határidőn. Azt gondolom, hogy technikai okokból (Az elnök ismét csenget.) kifolyólag tovább lehetne, tovább kellene ezt kurtítani.
Köszönöm a figyelmet. (Taps az MSZP soraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť