CSIZMÁR GÁBOR

Full text search

CSIZMÁR GÁBOR
CSIZMÁR GÁBOR foglalkoztatáspolitikai és munkaügyi minisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! Most már idestova a huszonhatodik órában vagyunk, ha a tegnapi napot nézzük, mert kicsit átnyúltunk ebbe az időbe, néhány mondatban mégis reagálnom kell a hozzászólására.
Ugyanezen az ülésnapon az ellenzéki képviselők sorozatosan vetették fel, hogy csökkenjenek az adók, ön az ülésnap végén pedig azt mondja el, hogyan kellene növelni a költségvetési kiadásokat. Ez a két dolog nem megy egyszerre. Nem megy úgy, hogy csökkentjük a költségvetés bevételeit, egyébként meg növeljük a kiadásait. Ugyanabból a frakcióból hangzik el, lényegében felelőtlenül elbillentve a költségvetés egyensúlyát.
Tizenhárom évvel ezelőtt az ország polgárai úgy döntöttek, hogy Magyarországon piacgazdaság legyen. Úgy tűnik, hogy tizenhárom év alatt kormányok, helyi testületek, az agráriumban elkötelezett szakemberek nem tudták felismertetni, észrevetetni nagyon sok emberrel, hogy nem lehet arra számítani, arra várni, hogy a kormány majd valamilyen módon kifizeti a cechet, hanem a kormánytól arra lehet számítani, hogy segíti a gazdákat, egyáltalán a magyar vállalkozásokat, hogy piachoz jussanak, hogy versenyképesek legyenek, és a termékeiket el tudják adni nemcsak az európai piacon, hanem a világpiacon is.
(1.20)
Tehát megerősítem kollégáimnak azokat a válaszait, amiket korábban elmondtak önnek hasonló felvetésekre, hogy a kormány elsősorban a piacra jutást kívánja támogatni, abban kíván segíteni, és nem kívánja folytatni azt a gyakorlatot, hogy mindig mindenhol ő a fölvásárló, ő az, aki támogatásokat osztogat. Ez nem vezet sehova, nem vezet el ahhoz, hogy alkalmazkodjunk az európai piacokhoz, a világpiachoz. Éppen az ellenkezőjét teszi, megmerevít egy struktúrát és elkényelmesít mindenkit.
Ráadásul ön azt mondta, hogy nincs elég termékük, nincs elég almájuk a gazdáknak. Emlékezzen vissza, hogy kik azok és mely politikai irányvonalak voltak azok, amelyek a nagyobb volumenű, nagyobb területen almát termesztő szövetkezeteket, állami gazdaságokat szétverték azért, hogy családi gazdaságok jöjjenek létre. Most ön problémázik pont azon, hogy kicsik ezek a gazdaságok, kis területen gazdálkodnak a gazdák. Úgy gondolom, hogy ebben is érdemes lenne az ellentmondást belül feloldani.
Összességében azt szeretném mondani, hogy a kormány az almát termesztő gazdákat segíteni kívánja, korszerű eszközökkel segíteni a piacra jutásban.
Köszönöm szépen.

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť