GAÁL GYULA

Full text search

GAÁL GYULA
GAÁL GYULA gazdasági és közlekedési minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen, elnök úr. Hölgyeim és Uraim! Tisztelt Képviselő Úr! Az ön által felvetett tények igazak, megerősíteni tudom.
A gazdasági és közlekedési miniszter, a Magyar Fejlesztési Bankról szóló törvény alapján, minden év augusztus 31-éig köteles beszámolni a kormánynak a Magyar Fejlesztési Bank előző évi működéséről, tevékenységéről, eredményeiről, és az abban írtak alátámasztják a képviselő úr által mondottakat. Miután a kormány elfogadta a gazdasági miniszter úrnak ezt a beszámolóját, ezért tudom mondani, hogy kormányzati álláspontot is tükröznek.
Hogy milyen felelősségre vonást tervezünk, vagy hajtottunk végre ezzel kapcsolatban: azt tudom mondani, hogy a Gazdasági Minisztérium a munkajogi felelősségre vonás lehetőségeivel élt, tehát azokat, akiket felelősnek ítélt abban, hogy a gazdálkodásnak ez a módja fenntartható volt a Magyar Fejlesztési Bankban, felmentette a megbízatásukból. Ugyanakkor megítélésünk szerint a felelősség döntő mértékben politikai típusú felelősség, tehát ennek a megítélése elsősorban a nyilvánosság megítélését jelenti, nem pedig minisztériumi hatáskörben lehet ebben lépni.
Politikai felelősség abban az értelemben, hogy mire használták ezt a bankot, ténylegesen fejlesztési bankként működött-e, vagy pedig burkolt költségvetési intézményként, olyan intézményként, ahol sokmilliárdos, 100 milliárdos nagyságban lehetett eltüntetni a költségvetési kiadásokat, azzal hogy majd utánam az özönvíz, és néhány év múlva, ha előbukkan, akkor majd foglalkozzon vele az, aki tud.
(17.00)
Ezért tekintem némiképp szemforgatónak azokat a felvetéseket, amelyek az államadósság azóta bekövetkezett növekedését vetik fel, hiszen pontosan ezeknek a régen elbújtatott (Az elnök jelzi az idő leteltét.) és költségvetésen kívüli intézményekbe elbújtatott költségvetési hiányoknak és államadósságoknak a beemelése és egyszersmind lezárása történt meg.
Köszönöm szépen a figyelmet.

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť