DR. PERSÁNYI MIKLÓS

Full text search

DR. PERSÁNYI MIKLÓS
DR. PERSÁNYI MIKLÓS környezetvédelmi és vízügyi miniszter: Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! Ezek az aranyozott falak sok szép napot láttak. A Szózat című napilap folyó év július 28-i számában jelent meg Budai Dezső nemzetgyűlési képviselőnek egy érdekes gondolata, amelyet aztán a parlamentben is lehetett hallani. Hadd idézzek ebből:
“A Balaton vízállása a régebbi múltban csupán nagy és igen nagy vízállások esetén képezte diszkusszió tárgyát, mert a Balaton árvizei igen nagy és közvetlenül látható károkat okoztak. Ezek a káros nagy vízállások kétszerte gyakrabban jelentkeztek, mint a kis vízállások. Míg a Balaton árvizei ellen réges-régen is ismételten följajdult az érdekeltség, addig a kis vízállások miatt - főleg az 1915. év előtt - alig hangzott el panasz. De nem azért, mert ilyenek nem voltak, hanem mert a kis vízállások közvetlenül szemlélhető károkat nem okoztak, inkább csak mint a fürdőzőkre kényelmetlen jelenségek adtak okot a panaszra.”
Hogy egészen pontos legyek, ez a híradás 1922 júliusából származik, és ebből is látható, hogy a Balatonnak az idei, átlagosnál alacsonyabb vízszintje természetes állapotoknak a következménye, és semmiképpen nem jelent katasztrófát.
A tó vízszintje mindenkor a csapadékviszonyok függvénye, és alacsony vízállások mindenkor fordultak elő. 138 esztendeje mérik ezeket a vízállásokat, és hogy csak néhány példát mondjak, az 1920., '21., '22., '23. években vagy 1947-ben, '50-ben, '61-ben, '68-ban volt a siófoki vízmércén 50 centiméter alatti a vízállás. Most 28 centiméter, de még ez is messze van a '22-es mínusz 26 centiméteres rekordtól. Jelenleg a tó vízállása átlagosan 268 centiméter, ami 50 centiméterrel alacsonyabb, mint más időszakokban a szokásos, átlagos vízmélység.
Ezzel együtt hadd mondjam azt, hogy a strandokon az ÁNTSZ, illetve a területileg illetékes környezetvédelmi felügyelőségek szakemberei folyamatosan vizsgálják a vízminőséget, és azt találták az egész szezon folyamán, hogy a vízminőség jó vagy egyes esetekben megfelelő szintű volt.
A partszéli nádasok kifejezetten jól reagáltak a vízszint csökkenésére, hosszú idő után úgy tűnik a kutatók számára, hogy ismét növekszik a területük a déli parton.
A vízminőség javulása egy hosszú, folyamatos, több évtizedes programnak az eredménye, annak, hogy teljes körű szennyvíztisztítás valósul meg most már igen rövid időn belül a tó körül.
A tó mesterséges vízszintnövelésére pedig sok javaslat érkezik, de ezeket igen alaposan meg kell vizsgálni, mielőtt bármiféle lépést tennének. Jelenleg egy ilyen vizsgálat éppen zajlik tárcánk megbízásából, és amikor ez elkészül, akkor a Magyar Tudományos Akadémia állásfoglalását kívánjuk kérni ahhoz, hogy bármiféle felelős döntést lehessen megfogalmazni. Azt azonban szeretném már most előrebocsátani, hogy a megoldás sem a Balatonban, sem más vízgyűjtőn nem okozhat ökológiai károkat.
A tóval kapcsolatos problémák figyelembevételével a kormány júliusban határozatot hozott a Balatonnal kapcsolatos intézkedésekről, és hozott egy olyan határozatot, amely 47 pontból áll, és olyan intézkedési tervet fogalmaz meg, amely átfogóan kezeli a Balaton ügyét.
Képviselő úr azt kérdezte, hogy vajon részt vennék-e egy ilyen élő láncban. Ha minden balatoni problémát láncok meg tudnának oldani, szívesen részt vennék, másrészt viszont nem, mert jobban hiszek a konkrét cselekvésekben. (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.)
Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok padsoraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť