SZÁSZFALVI LÁSZLÓ

Full text search

SZÁSZFALVI LÁSZLÓ
SZÁSZFALVI LÁSZLÓ, az emberi jogi, kisebbségi és vallásügyi bizottság elnöke, a napirendi pont előadója: Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! A 2003. évi költségvetési törvényben szereplő 110 millió forint költségvetési támogatás felosztására az emberi jogi, kisebbségi és vallásügyi bizottság pályázatot írt ki. Erre összesen 350 nemzeti és etnikai kisebbségi szervezet nyújtott be pályázatot - ez közel százzal több, mint az elmúlt évben volt.
A pályázatok elbírálásánál különös tekintettel volt a bizottság a szervezetek érdek-képviseleti és hagyományőrző tevékenységére, valamint az előző években kapott állami támogatás hatékony felhasználására. A tényleges támogatás megállapításánál a bizottság, illetve az általa létrehozott négypárti előkészítő munkacsoport figyelembe vette a pályázók által benyújtott igényeket, illetve a tényleges működési költségeket, hiszen ez a támogatási lehetőség egy működési kiadásra szolgáló költségvetési keret.
Bizottságunk országgyűlési határozati javaslata új változatának benyújtására azért került sor, mert annak bizottsági megtárgyalását, illetve benyújtását követően a bizottság új információk birtokába jutott: az eredetileg a bizottság döntése szerint kizárásra javasolt két nagy, illetve további három kisebb szervezet hitelt érdemlően igazolta, hogy pályázatát a jogvesztő határidő, tehát 2003. február 15-e előtt nyújtotta be.
Az országgyűlési határozati javaslat szöveges része a korábbival teljesen megegyező, illetve továbbra is 110 millió forint elosztására tesz javaslatot. A határozati javaslat szerint a 2003. esztendőben összesen 259 szervezet részesülhet támogatásban. Tehát az elmúlt évi kerettel egyező ez évi összegből jóval több szervezet juthat támogatáshoz.
A 259 támogatott szervezetből száz roma szervezet, melyeknek támogatási arányát a bizottság - a korábbi években kialakult gyakorlat szerinti egyharmados támogatási arányát - kissé megemelte, 35,3 millió forintra, tekintettel arra, hogy az idén lényegesen több roma szervezettől érkezett pályázat, mint tavaly.
A támogatásban nem részesülő szervezetek elsősorban az elszámolás hiánya, illetve a nem megfelelő elszámolás miatt kerültek kizárásra, illetve amiatt, hogy nem küldtek be APEH-igazolást.
A határozati javaslatunk szerint a legkisebb támogatási összeg 100 ezer forint, míg a legnagyobb 7,7 millió forint.
A négypárti előkészítő munkacsoport, illetve a bizottság igyekezett a szervezetek helyi, regionális és országos jellegére tekintettel lenni az arányok kialakításakor, a pályázat egyéb tartalmi értékelése mellett.
Tisztelt Ház! Az előttünk fekvő H/3662. számon új változatban benyújtott országgyűlési határozati javaslatot a bizottság április 8-i ülésén egyhangúlag támogatta. Kérem kedves képviselőtársaimat, támogassák az előterjesztést, hogy az érintett szervezetek mielőbb megkaphassák ezt a működési célokat szolgáló költségvetési támogatást.
Köszönöm szépen megtisztelő figyelmüket. (Szórványos taps.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť