DR. KOVÁCS ZOLTÁN

Full text search

DR. KOVÁCS ZOLTÁN
DR. KOVÁCS ZOLTÁN (Fidesz): Tisztelt Országgyűlés! Köszönöm a szót, elnök úr. 25 fideszes polgármestertársammal, aki egyben képviselő is az Országgyűlésben, nyújtottunk be ismét törvényjavaslatot az önkormányzatok érdekében - tettük ezt azért, mert az eddigi történések alapján úgy láttuk, hogy talán van még remény az önkormányzatok helyzetének a javítására.
Eddig napirend előtt szóltunk az önkormányzatok ügyében. Ma is, korábban is interpelláció hangzott el, valamint korábban benyújtottunk szintén egy törvényjavaslatot a normatívák emelésére. A kormánypárti képviselők - néhány lelkiismeret-furdalást érző polgármester kivételével - elutasították az eddigi javaslatainkat, és kicsit úgy érzem magam a többi képviselőtársammal az ellenzéki padsorokban, látván az önök magatartását, mint ahogy az egykori mondás mondta, egy dúsgazdag a szegényekről szólva: hiába nem adunk nekik semmit, mégis mindig kéregetnek ezek a fickók. Ezek a fickók vagyunk mi, akik mindig kéregetünk, de úgy gondoljuk, hogy helye van a mi kéréseinknek, hiszen az, amit mi kérünk, az önkormányzatok érdekében egy olyan fontos momentum lehetne a 2003. évben, amely talán megállítaná azt a folyamatot, ami az önkormányzatoknál elindult.
Mindannyian halljuk, hogy intézménybezárásokról van szó, mindannyian halljuk, hogy közalkalmazottakat bocsátanak el, és a válasz mindig az, hogy a közalkalmazotti bérnek megvan a fedezete; újabban hozzáteszik már, hogy makroszinten. De mikroszinten más a helyzet, ott helyben, a végeken, ha szabad így mondani, hiszen elhangzott itt Tóth képviselő úrtól a délutáni interpellációk során, hogy az önkormányzat nem üzleti vállalkozás, nem lehet csak fiskális szemmel, fiskális alapon nézni, hogy mi történik az önkormányzatokban. Az önkormányzatok mindannyiunk életét határozzák meg, mi mindannyian ott élünk, önök, képviselőtársaim is, és úgy gondoljuk, hogy jóval több, mint egy üzleti vállalkozás. Ezért úgy gondoljuk, hogy meg kell állítani ezt az elszegényedési folyamatot, különösen most, amikor eldőlt az európai uniós csatlakozás kérdése, különösen most, amikor meg kell erősödni minden önkormányzatnak, és az önkormányzatokon keresztül az ott élő választópolgároknak is.
Mi történt eddig? Ebbe a mellékletbe, amely arról szól, hogy a bérhiányt, a bérfedezetet kompenzálná, 181 önkormányzat került be eddig. A 181 önkormányzat csak előlegben 2,6 milliárd forintot kért, ez a 2,6 milliárd forint, ha 50 százalékkal számoljuk is, már régen meghaladta a 3 milliárdos felülről nyitott kasszát. De tudjuk, mivel a kassza felülről nyitott, ez azt jelenti, hogy sokkal több lehetősége van az önkormányzatoknak. De sajnos még sincs, hiszen van egy útmutató, amelynek alapján rendkívüli módon bekorlátozták az önkormányzatok lehetőségeit. Miről beszélek? Mit kell beszámítani ebbe az útmutatóba írt saját fedezetként? Lakott külterületekkel kapcsolatos feladatokat, súlyos foglalkoztatási gondokkal küzdő önkormányzatok kiadásait is ide kell beszámítani, természetbeni, szociális és gyermekjóléti ellátásokat, a lakáshoz jutás fedezetét.
Tisztelt Hölgyeim és Uraim! Egy önkormányzatnak minden beruházását le kell állítani, nem fejleszthet, és ezeket a költségeit, amit egyébként teljesen másra kellene fordítania - és semmilyen bértartalmat nem hordoz, semmilyen közalkalmazotti bértartalmat nem hordoz, gondoljunk csak a külterületi vagy a lakáshoz jutási feladatokra -, be kell számítani, és ezt követően fordulhatnak a legrosszabb helyzetben lévő önkormányzatok a bérhikis kasszához. Így is sikerül 181-nek, de úgy gondoljuk, hogy ez a javaslat kinyitná ezt a zárt ajtót, ezt a zárt kaput, és sokkal több önkormányzat juthatna ide. Nemcsak magunkról beszélek, tisztelt hölgyeim és uraim: csak a mai napon 115 polgármester tiltakozó levele jutott el hozzám, amelyek egyrészt tiltakoznak az eljárás ellen, amely törvényrontó, kétharmados önkormányzati törvényt ír át feles törvénnyel, másrészt pedig támogatják a törvényjavaslatunkat.
Kérem a tisztelt kormánypárti képviselőket, a falnál állunk, nincs tovább hátrálnunk ebben az ügyben, támogassák a törvényjavaslatot, és segítsünk az ország nehéz helyzetben lévő önkormányzatain.
Köszönöm a figyelmüket. (Taps a Fidesz és az MDF soraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť