DR. PAP JÁNOS

Full text search

DR. PAP JÁNOS
DR. PAP JÁNOS (Fidesz): Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Államtitkár Úr! Az elektromos halászat '90 óta többször szerepelt a tisztelt Ház előtt, és azt gondolom, hogy ennek is köszönhető, hogy csak kivételes esetben és engedélyhez kötötten folytatható az elektromos halászat.
Azt azonban mindannyiszor halljuk, illetve sokszor halljuk, hogy durván megszegik az előírásokat, és mindenkor, mindenütt elektromosan halásznak - persze, bizonyítani ezt sosem lehetett. Különösen érzékenyen érinti ez a fajta gazdálkodás a Szigetköz vizeit, tudjuk, hogy milyen természet elleni beavatkozás történt ott, és azt gondolom, hogy az és az elektromos halászat együttes hatása nagy károkat okoz.
Emellett a térség települései jelentős természeti kárt is szenvedtek az elterelés miatt, ezért is adtak be pályázatot a halászati jogra vonatkozóan a leginkább kárt szenvedett települések. Sajnálatos módon szakértővel elkészített pályázatuk mellett labdába se rúghattak. Meg nem erősített információink szerint - és ezt inkább kérdezem öntől - a pályázat készítője is benne volt a bírálóbizottságban, így még inkább nem érthető, hogy miért szerepeltek olyan gyengén, ahogy szerepeltek.
Változás történt az elmúlt időben, mert a rapsicokat sikerült a rendőrségnek elkapni; tilalmi időben, engedély nélkül folytatták a tevékenységüket. Most már csak az a kérdés, tisztelt államtitkár úr, hogy az illetékesek, jelen esetben az FVM kíván-e valamit tenni ebben az ügyben.
Tisztelt Államtitkár Úr! Kérdéseim a következők: érvényt kíván-e szerezni a törvénynek a rapsicokkal, illetve a halászati szövetkezettel szemben? Másodszor: a most már bizonyított rablógazdálkodást leleplezve elképzelhetőnek tartja-e új pályázat kiírását a halászati jogra vonatkozóan a Szigetközben? Az FVM vajon miért féltette a vizeket és a halállományt az önkormányzatoktól, és miért nem az elektromos halászoktól? Nem látja-e indokoltnak a szakértői listák áttekintését az említett eset miatt, és valóban tagja volt-e a bírálóbizottságnak a szakértő?
Az eset kapcsán érdemes megkérdezni, hogy vajon nem lenne-e célszerű egy komoly mezőőri szolgálat felállítása a rendőrség támogatásával. (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.)
Köszönöm, és várom válaszát. (Taps az ellenzéki padsorokban.)
(16.20)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť