GYÜRK ANDRÁS

Full text search

GYÜRK ANDRÁS
GYÜRK ANDRÁS (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Ház! Tisztelt Külügyminiszter Úr! “A zsarnokság a szabadság gyakorlóitól tart mindenekelőtt.” A XIX. századi kubai függetlenségi harcok hősének, José Martinak ez a gondolata ma ugyanolyan aktuális, mint megfogalmazásakor volt.
A világ most ujjong, mert élő adásban lehet szemtanúja, amint egy zsarnok szobra a porba hull. De a világnak látnia kellene azt is, hogy egy másik zsarnok ezt a pillanatot véli a legkedvezőbbnek, hogy azok ellen forduljon, akiktől a leginkább tart, José Marti szavaival: a szabadság gyakorlói ellen. Fidel Castro, a kubai diktatúra első számú vezetője a Szaddám Huszein ellen indított háború második napján rég nem látott erővel sújtott le országa másként gondolkodóira. A nemzetközi közösség más irányú figyelmét kihasználva a Comandante közel száz ellenzékit hurcoltatott el otthonából, állíttatott statáriális bíróság elé, és ítéltetett néhány napon belül nemegyszer 25 év börtönre.
A sztálinista perek régi eszköztárából egy sem hiányzik ma Havannában - írja a letartóztatásokkal kapcsolatban a francia Le Figaro. A vádlottak “ellenforradalmárok”, a vád “külföldi hatalom által szervezett összeesküvés”, aminek célja a “hősies párt” hatalmának megdöntése. A kihallgatásokon védőügyvédek nem vehetnek részt, a tárgyalások a nyilvánosság teljes kizárásával zajlanak.
A mintegy száz letartóztatottnak - tanároknak, munkásoknak, diákoknak s nagyrészt újságíróknak - egy közös bűne volt: azt akarták elérni, hogy népszavazás döntsön a diktatúrából a demokráciába irányuló békés átmenetről. Erre vonatkozó tervüket, az ellenzék összefogásáról és szolidaritásáról is tanúskodó Valera-tervet a mai napig több mint tízezer kubai írta alá. Ezt a tervet és ezzel együtt a békés reformok lehetőségét sodorta le az asztalról most egyetlen mozdulattal az agg diktátor.
Tisztelt Ház! A tekintélyes L'Express magazin véleménye szerint Fidel Castro profitált tehát az iraki háborúból, abból, hogy a figyelem elterelődött róla és rezsimjéről, s így árnyékban cselekedhetett. Meggyőződésem szerint azonban könnyen lehet, hogy ennél többről van szó. Castro a leplet nyújtó árnyék helyett a megfelelő lélektani pillanatot látta a Szaddám Huszein elleni háborúban, a megfelelő pillanatot arra, hogy üzenjen.
(8.10)
(Az elnöki széket dr. Szájer József, az Országgyűlés alelnöke foglalja el.)
Amikor ugyanis személyes parancsával elrendelte a letartóztatásokat, valójában ezt tette: üzent. Üzent saját nemzetének, és üzent a világnak is. Üzenete pedig egyértelmű: más diktátorok megdőlhetnek, ő stabilan áll a helyén. Tévednek azok, akik a rendszer végóráiról beszélnek, tévednek azok, akik a diktatúra felpuhulásában bíznak, és tévednek azok is, akik demokratikus szocializmusról fantáziálnak. A diktátor üzenete végén pedig ott van a kegyetlen és könyörtelen pont, azon kubaiak kivégzése, akik néhány napja egy komphajó eltérítésével igyekeztek a számukra szabadságot jelentő Florida partjaihoz eljutni. A hírforrások szerint huszonnégy órával a három férfi elfogása után már végre is hajtották rajtuk a halálos ítéletet; a rokonokat még a temetésre sem engedték oda.
Tisztelt Ház! Bízom abban, hogy ezt az üzenetet végre megértik azok a hazai véleményformálók is, akik eddig fölényesen tolták félre az emberi jogi szervezetek kubai rezsimről szóló felhívásait; nem törődve a már eddig is börtönben ülő több száz politikai elítélttel és a börtönökben mindennapos kínzásokkal, egy joviális szalonforradalmárról és operettdiktatúrájáról festettek hamis és hazug képet.
Bízom abban is, tisztelt külügyminiszter úr, hogy a magyar diplomácia tisztában van azzal, hogy nekünk, magyaroknak ebben a helyzetben különleges a felelősségünk, a kubai ellenzék ugyanis a szocialista diktatúráktól néhány esztendeje megszabadult közép-európai országokban a követhető és követendő példát látja. Ezért a magyar kormánynak, a kormány fejének, valamint a magyar diplomáciának minden egyes gesztusa jel számukra. Több együttérzést, több szolidaritást várnak el tőlünk, mint a nyugati demokráciáktól. Minden lehetséges diplomáciai eszközzel világossá kell tehát tennünk, hogy az immár demokratikus és szabad Magyar Köztársaság mélyen elítéli az embertelen Castro-rezsim újabb könyörtelen fellépését.
Köszönöm szépen. (Taps.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť