DR. LAMPERTH MÓNIKA

Full text search

DR. LAMPERTH MÓNIKA
DR. LAMPERTH MÓNIKA belügyminiszter: Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Országgyűlés! Képviselő úr, ön pontosan tudja, hogy önkormányzati döntési kompetenciába tartozó ügyekben nem a kormány tagjait kell interpellálni, hanem az önkormányzatban kell interpellálni - így szól a magyar jogi berendezkedés. De én természetesen fogok válaszolni néhány olyan kérdésre, amelyek a nyilvánosság előtt közérdeklődésre tarthatnak számot, mert úgy gondolom, hogy a parlament egyébként a közélet egyik legfontosabb fóruma. Ha ez majd a Fideszben is általános álláspont lesz, akkor talán a legfontosabb kérdéseket itt fogják olyan összefüggésben felvetni, ami másutt jelenik meg a nyilvánosság előtt.
Nos, képviselő úr, válasszuk ketté a dolgot: van egy jogi része és van egy morális része. Ami a jogi részét illeti, ön itt arról beszélt, hogy a törvényt kijátszva vagy a törvényt megszegve született önkormányzati döntés. Ha bármilyen önkormányzati döntésben jogszerűtlenség vélhető vagy fedezhető fel, akkor a közigazgatási hivatal természetesen meg fogja tenni a szükséges lépéseket. A polgármesterek javadalmazására, jutalmára vonatkozó törvényi szabályozás egyértelmű, azonban keretszabály, hiszen a polgármesteri jogviszony egy sajátos munkajogviszony, ami azt jelenti, hogy a képviselő-testület a munkáltatója a polgármesternek, ebből adódóan a törvény olyan keretszabályokat határoz meg, amely kereten belül a képviselő-testület saját maga hozhatja meg a szükséges döntéseket. Ha ez jogszerűtlen, és törvénysértő döntés született, akkor a közigazgatási hivatal a törvényesség kérdésében el fog járni; ha pedig nem törvénysértő a döntés, hanem morálisan valamilyen módon elítélhető vagy negatívan megítélhető, akkor a választópolgárok - akik ezt a sajátos munkajogviszonyt létrehozták - meg fogják majd ítélni.
(14.30)
Tisztelt Képviselő Úr! Azt azonban a tisztességesen és becsületesen dolgozó szocialista polgármesterek nevében visszautasítom, hogy ön úgy állítja be, mint ha azért lenne amorális bármilyen döntés, mert szocialista polgármesterről van szó. Nem felel meg a valóságnak, inkorrekt, tisztességtelen, amit ön ebben az ügyben a szocialista polgármesterekkel művel. (Taps a kormánypártok padsoraiban.)
Szeretném arról tájékoztatni tisztelt képviselőtársamat, hogy pártállástól függetlenül kialakult olyan gyakorlat a polgármestereknél, hogy a havi fizetésük mellett testületi döntés születik arról, milyen összegű jutalmat kapjanak. Így döntött Kaposvár város képviselő-testülete a fideszes kaposvári polgármester javadalmazását illetően. Ilyen döntés született Debrecenben is, ahol ugyancsak fideszes polgármester van. Tehát, képviselő úr, inkorrekt ez a megközelítés. Azt gondolom, nagyon helyes ezt morális kérdésként is fölvetni, a nagyságrendeket is a képviselő-testület vagy a közgyűlés és a települési önkormányzat teherbíró képességével összevetni, a polgármester teljesítményével összevetni - joga van ehhez a képviselő-testületnek. Azt azonban, hogy ezt pártálláshoz vagy bármilyen címkékhez kössük, egyszerűen inkorrektnek tartom.
Köszönöm a figyelmet. (Taps a kormánypártok padsoraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť