DR. CSILLAG ISTVÁN

Full text search

DR. CSILLAG ISTVÁN
DR. CSILLAG ISTVÁN gazdasági és közlekedési miniszter: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! Tulajdonképpen egy mondatban azzal szeretnék válaszolni, nem gondolom, hogy módosítani kellene a rendeletet. S ezt azért nem gondolom, mert az előző kormányzati ciklusban elfogadott, vízi közlekedésről szóló törvény írja elő, hogy elsősorban környezetvédelmi okokból való korlátozást a belvízi utakon rendeletben, méghozzá kormányrendeletben kellene szabályozni. Ez a korlátozás amiatt válik indokolttá, mert természetesen elsősorban a természetvédelmi területeken indokolt a természetes vizek védelme, következésképpen épphogy akár a Tisza-tavon is, aminek az egyik legfontosabb értéke az, hogy egyelőre nem indult meg annak a más, esetleg természetes vizeken tapasztalható irányoknak megfelelően az a romlás, hogy a különböző motoros járművek használata miatt környezetterhelés következik be, és ennek indokolt elejét venni.
A korlátozás nem a Tisza-tó egészének a területére terjed ki, ahogy ezt ön is említette, hanem kizárólag a Hortobágyi Nemzeti Parkhoz tartozó területeken, amiben vélhetően valószínűleg valamennyien egyetértünk, hogy a Hortobágyi Nemzeti Park olyan érték, és az ott levő egyéb természeti képződmények, növények, illetőleg állatfajok védelme, ami éppen hogy vonzóvá teszi a Tisza-tavat nagyon sokak számára, akik ott pihennek. Éppen amiatt, mert a kormány rendeletben garantálta ezen természetvédelmi területeknek a védelmét, egyúttal lehetővé tette azt is, hogy a nem védett területeken megfelelő helyi rendeletekkel lehessen osztozni a vízfelületen azoknak, akik fürdőzni, csónakázni szeretnének, avagy akár motorcsónak-használatra vagy pedig vitorláshasználatra adják a fejüket. Ezért nem véletlenül a régió egyik képviselője, polgármestere ezt egy helyi rendeletben meg is tette, és nyilván erre lehet szükség az egész nem érintett területen.
Következésképpen úgy gondolom, hogy a természetvédelem, a turizmus és a különböző sportok együttes összeegyeztetése lehetséges a rendelet által, és ez fontos cél hazánk valamennyi polgára, de még a Tisza-tavon a turizmusban működők számára is. Köszönöm szépen.

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť