DR. RÉPÁSSY RÓBERT

Full text search

DR. RÉPÁSSY RÓBERT
DR. RÉPÁSSY RÓBERT (Fidesz): Tisztelt Keller Államtitkár Úr! Két dologra szeretnék reagálni abból, amit elmondott. Az egyik - időben visszafelé haladva - az Állami Számvevőszék elnökének felügyelőbizottsági elnöki jelölése, tehát a 200 milliónál nagyobb tőkével rendelkező cégek felügyelőbizottságára vonatkozó elnökjelölés.
Pusztán azt vetettem fel a vitában, a vezérszónoklatban, hogy ez jelenleg a társasági törvénnyel ellentétes, tehát a társasági törvény másként szabályozza ezt a kérdést.
Ez nem azt jelenti, hogy nem lehet módosítani a társasági törvényt, de akkor szinkronba kell hozni a társasági törvényt. Ez az egyik észrevételem.
A másik észrevételem még ehhez a témához, hogy ön elég érdekesen fogalmazta meg, hogy itt majd az Állami Számvevőszék elnöke valami normatív szempontrendszert fog kidolgozni. Ez igaz, de egy ilyen horderejű kérdésben akár maga a törvényalkotó is megállapíthatna normatív szempontokat, tehát hogy kit lehet felügyelőbizottsági elnöknek kinevezni. Ha már úgy gondoljuk, hogy ezt abszolút rábízzuk a Számvevőszék elnökére, persze el is tekinthetünk ettől, de azért ne felejtsük el, hogy normális körülmények között egy ilyen kinevezés esetén lehet, hogy meg kellene határozni törvényben például legalább a minimális feltételeket.
Amit pedig egy másik megjegyzésére szeretnék elmondani, ez a bizonyos alvállalkozókkal kapcsolatos történet. Óva intek mindenkit attól - és önt is óva intem attól -, hogy a fővállalkozók és az alvállalkozók tisztán üzleti, gazdasági kapcsolatába olyan szempontok keveredhessenek, amelyek az alvállalkozók számára, mondjuk, előnyösebbé tehetnek bizonyos üzleteket, szemben a fővállalkozókkal. Nem biztos, hogy az egy piackonform megoldás, hogy az alvállalkozók teljesen pontosan tudhatják azt, hogy úgymond mennyit keres az üzleten a fővállalkozó, és majd ebből a szempontból ők jobban tudnak alkudozni a fővállalkozóval.
Azt gondolom, hogy nem így működik a piac, van egy közbeszerzési eljárás, ott elnyernek egy bizonyos megbízást, és ezért a megbízási díjért utána a fővállalkozó el tudja dönteni, hogy milyen alvállalkozókat alkalmaz. Köszönöm szépen.

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť