DR. FÓNAGY JÁNOS

Full text search

DR. FÓNAGY JÁNOS
DR. FÓNAGY JÁNOS (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök úr. Igen tisztelt Miniszter Úr! Derűs meglepetéssel olvastam a legnagyobb példányszámban megjelenő hazai napilapban, hogy a 2003. évi költségvetésben előirányzott összegből megépíthető 50-55 kilométer autópálya mint mélypont után, a miniszterelnöki Európa-terv 282 kilométerére alaposan ráfejelve, immáron 845 kilométer autópálya építését irányozza elő a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium e heti sztrádaprogramja.
(16.00)
Ennél nagyobb meglepetés csak akkor ért, és bevallom, ebben már semmi jóleső vidámságot nem találtam, hogy az M5-ös autópálya Kiskunfélegyháza-Szeged, illetve Röszke szakaszát ismét koncessziós keretek között, az AKA Rt. egyik fő tulajdonosa, a Strabag fogja fővállalkozóként megépíteni. Ez a magyar gépkocsi-tulajdonosoknak, fuvarozóknak a következőket jelenti. Nem lesz közbeszerzés. A munka nagy részét vagy egészét a külföldi tulajdonban lévő Strabag - érdekeinek megfelelően, a magyar kis- és középvállalkozók nagy részének mellőzésével - saját eszközeivel fogja elvégezni. A mintegy 130-150 milliárdos beruházási összeget az ország egész lakosságának kell a hazai és az európai átlag hússzoros mértékében megállapított majdani autópályadíjakkal megfizetni. Az M5-ös meglévő, ugyancsak koncesszióban épült szakasza továbbra is Európa legdrágább autópályája marad, és mindezek eredményeként a növekvő forgalom, más utat keresve, továbbra is rázúdul az M5-ös környékén lévő településekre.
Tisztelt Miniszter Úr! Biztos abban, hogy ez a jó megoldás? Biztos abban, hogy újabb 20-25 évig Magyarországon kell működtetni Európa legdrágább autópályáját?
Várom megtisztelő válaszát. (Taps az ellenzéki padsorokban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť