GŐGÖS ZOLTÁN

Full text search

GŐGÖS ZOLTÁN
GŐGÖS ZOLTÁN (MSZP): Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Miniszter Úr! A Győr-Celldömölk vasútvonal által érintett településen élő állampolgár, ha Budapestre vagy Szombathelyre kíván utazni, lényegesen hosszabb időt kénytelen erre áldozni, mint ami a huszonegyedik században elfogadható. Ha megnézzük a MÁV menetrendjét, ott az indulási és érkezési időpontok mellett a távolságokat is vizsgáljuk, láthatjuk, hogy Pápa és Püspökladány azonos távolságra, 178 kilométerre van Budapesttől. A leggyorsabb vonat a fővárosból Püspökladányt 1 óra 58 perc alatt, Pápát 2 óra 37 perc alatt éri el. Ennek a 40 percnyi menetidő-különbségnek egyszerű magyarázata van: mivel a Győr-Celldömölk pályaszakaszon még dízelmozdonyos vontatás van, kénytelen az utazó hosszú perceket Győrben várakozni, ameddig elvégzik a mozdony cseréjét. Ugyancsak gondot okoz az itt élőknek, hogy az új menetrend életbe lépése óta Szombathely csak celldömölki átszállással érhető el.
Az említett pályaszakasz nagyon fontos folyosó észak-dél irányban, ezért elkerülhetetlen ennek a további korszerűsítése. A fejlesztés három megye nagyon sok kistelepülését érinti, amelyek elsősorban a foglalkoztatás terén küzdenek súlyos problémákkal. A pályaszakasz az egyetlen megfelelő tartalék útvonal Bécs és Budapest között, amely egy nem várt eseménykor nagyon fontos szerepet játszhat. A nyári dunai árvíz idején már felmerült a vasúti forgalom elterelésének gondolata a Komáromot fenyegető áradás miatt, illetve volt már a fővonalon olyan baleset, amikor ez az útvonal váltotta ki a Bécs-Budapest pályát.
A vonalon jelentős teherforgalom is bonyolódik, hisz északi irányból ez a legrövidebb összeköttetés az adriai kikötők felé. Tovább csökkenthetné Budapest terhelését is, ha nem kellene minden, déli irányba menő teherárut a fővárosi pályaudvarokon keresztül továbbítani, hanem a Komárom-Győr-Celldömölk útvonalon haladhatna Zalaegerszegen át a határ irányába.
Mint már jeleztem, a térség a befektetések terén is fehér folt, a beruházások elmaradása sok egyéb mellett a közlekedési infrastruktúra fejletlenségére is visszavezethető. A térségben nincs gyorsforgalmi út, a meglévő utak is keskenyek, sok kistelepülésen vezetnek át, nem alkalmasak a nagy tömegű áru gyors célba juttatására.
(15.20)
A vasútvonal korszerűsítése ezen a területen is javulást eredményezne. A közelmúltban környezetvédő szervezetek egy felhívást juttattak el valamennyi képviselőnek, amelyben szorgalmazták a vasúti szállítás bővítését. Az sem mellékes továbbá, hogy az Európai Unióban is kiemelt terület a vasúti közlekedés fejlesztése.
Kérdezem tehát a miniszter urat: mikorra várható ennek a fontos pályaszakasznak a villamosítása? (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť