DR. CSEHÁK JUDIT

Full text search

DR. CSEHÁK JUDIT
DR. CSEHÁK JUDIT egészségügyi, szociális és családügyi miniszter: Elnézést kérek, elnök úr. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Asszonyok! Őszintén meg kell mondanom, hogy képviselőtársnőim kérdésfeltevése emlékeztet engem arra a párbeszédre, amely a Švejk című regényben Lukaš főhadnagy és Švejk között zajlik, amelynek az a lényege, hogy Lukaš főhadnagy szerint teljesen mindegy, hogy Švejk miről kezdeményez beszélgetést, a maga módján mindig a tisztikart szidja. (Derültség a kormánypártok soraiban.)
Az önök kérdéseinek a lényege, hogy miért üldözzük az ÁNTSZ orvosait, jelesül a kaposvári tiszti főorvost.
(15.30)
Önök ebbe a kérdésbe belekeverték a háború tüzével játszadozó Medgyessy-kormányt, a külpolitikai szolgalelkűséget, a politikai megfélemlítést, és még sorolhatnám a kormányt és a szocialistákat minősítő jelzős szerkezeteket. A feltételezések és a jelzők önmagukat és sajnos önöket is minősítik, én ezért ezeket nem akarom megtenni.
Hadd foglalkozzam az egyetlen konkrét kérdéssel, hiszen ha ez önöket nem is érdekli, a közvéleményt minden bizonnyal foglalkoztatja.
A kaposvári tisztifőorvos - a sajtóból is megismerhetően - levelet intézett több mint hetven háziorvoshoz, amelyben minden alapot nélkülözően a taszári katonai bázis, és úgymond, a megnövekedett anthraxveszély közötti összefüggésre hívta fel a figyelmüket. Erről a szándékáról sem a levél kibocsátása előtt, sem azt követően nem konzultált feletteseivel, és szakértői vélemények szerint a levél elküldésével túllépte feladat- és hatáskörét. Mindezen előzmények alapján az országos tisztifőorvos február 10-én fegyelmi eljárást kezdeményezett annak megállapítására, hogy a főorvos asszony megszegte-e az irányadó szabályokat.
Szó sincs semmiféle politikai motívumról és nyomásgyakorlásról. A leghatározottabban visszautasítom azt, hogy egy szigorú, jól szabályozott rendben dolgozó ÁNTSZ-orvos kivizsgálás alatt álló ügyét a többi orvos megfélemlítéseként tüntessék fel, illetve azt, hogy azonnal politikai motívumokat keressenek egy fegyelmi eljárás elrendelésében. Az ÁNTSZ-szel kapcsolatban az önök idejében volt ez szokás, tisztelt képviselő asszony, mi ezt nem alkalmazzuk. Az pedig végképp elfogadhatatlan, hogy képviselőtársaim az országos tisztifőorvos tekintélyét, szavahihetőségét kérdőjelezik meg egy önkényesen kiragadott félmondat alapján.
Az ÁNTSZ az önök kormányzása alatt, az elmúlt évben is és jelenleg is szisztematikusan, a nemzetközi követelményeknek megfelelően készült, illetve készül az esetleges bioterrorizmus vagy a kémiai terrorizmus elhárítására. Tesszük ezt kizárólag prevenciós szempontokból, hiszen az országot sem lokálisan - például a kaposvári térségben -, sem az ország más pontján jelenleg semmiféle biológiai veszély nem fenyegeti.
Mindezek alapján úgy ítélem meg, hogy az ország közegészségügyi, járványügyi biztonságán őrködő ÁNTSZ-vezető a feladatát az ország érdekeinek és a nemzetközi követelményeknek megfelelően teljesíti, és nem kívánok ellene fegyelmi eljárást indítani.
Arra a kérdésükre, hogy van-e veszély vagy nincs veszély, egyetértésben az országos tisztifőorvossal azt válaszolom, hogy ilyen veszély Magyarországon jelenleg nincs. Önöknek éppen ezért nem kellene felelőtlen hangulatkeltéssel a munkájukat végző kollégák és az emberek biztonságérzetét gyengíteni.
Köszönöm. (Taps az MSZP és az SZDSZ soraiban. – Zaj, közbeszólások a Fidesz soraiból: Csernobilt sem vetted észre!)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť