DR. VERES JÁNOS

Full text search

DR. VERES JÁNOS
DR. VERES JÁNOS pénzügyminisztériumi államtitkár, a napirendi pont előadója: Képviselőtársaim! Magyarországon az elmúlt években jelentős károk keletkeztek természeti katasztrófák, ezen belül is ár- és belvizek következtében. A károk helyreállítására a kormány több tíz milliárd forintot fordított. Az önök előtt levő törvényjavaslat elfogadásával lehetővé válik, hogy a veszélyeztetett területeken élő lakosság kockázatközösséget alakítson ki a károk utólagos mérséklése vagy megtérítése érdekében.
A Wesselényi Miklós ár- és belvízvédelmi kártalanítási alap létrehozásával olyan keret jellegű szabályozás léphet életbe, amely a hozzá csatlakozó végrehajtási rendeletekkel együtt az érintetteket a felelős öngondoskodás megerősítésére készteti, ily módon hatékonyabbá teszi az állami segítségnyújtást.
A Wesselényi Miklós ár- és belvízvédelmi kártalanítási alap egy olyan elkülönített állami pénzalap, amelyhez a Magyar Köztársaság veszélyeztetett területein lakóingatlan-tulajdonnal rendelkező természetes személyek csatlakozhatnak, s ezáltal jogosulttá válnak a káresemények utáni kártalanításra. Az alapot a Magyar Államkincstár fogja kezelni. Az alappal a pénzügyminiszter e törvény, valamint az államháztartásról szóló törvény előírása szerint rendelkezik. Az alapkezelő külön jogszabályban meghatározott feladatai ellátására mást is megbízhat. Erre azért van szükség, hogy az érintett személyek számára minél egyszerűbb legyen az alappal történő szerződéskötés, illetve a káresemény bekövetkezte után a károk felmérése és a kártalanítás.
Az alap működésének részletes szabályait az időre való tekintettel nem fogom most itt részletesen ismertetni, ellenben kérnék mindenkit, hogy a mai napon szavazatával szíveskedjen támogatni azt, hogy az alap részletes vitájára sor kerülhessen, mielőbb elfogadásra kerülhessen, és ennek eredményeképpen a szerződéskötő, veszélyeztetett területen lakóingatlan-tulajdonnal rendelkező személyek védekezési lehetősége bővüljön az ár- és belvíz következtében keletkezett károk ellen.
Kérem támogatásukat, köszönöm figyelmüket. (Taps a kormánypárti padsorokban. - Közbeszólások a kormánypárti padsorokból: Éljen!)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť