BALSAY ISTVÁN

Full text search

BALSAY ISTVÁN
BALSAY ISTVÁN (Fidesz): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Államtitkár Úr! Tisztelt Ház! Én azok közé tartozom, akik teljes terjedelmében a költségvetés e célra fordítható összegét kifogásoljuk. Nem tartom helyesnek azt a kormánypárti képviselői megnyilatkozást, amely az előző ciklusban sem az ellenzék, sem a kormánypárt részéről nem volt szokás, hogy azt mondják, tetszettek volna négy évvel ezelőtt ezeket megvalósítani. Minden négy év, minden parlamenti ciklus egy lehetőség, amely lehetőség a következő ciklusban nyilvánvalóan a közműveknek, kórházaknak, szociális és egészségügyi intézményeknek a továbbfejlesztését kell hogy szolgálja.
Ezért a módosító javaslatoknál Fejér megyében azokra a területekre tettünk javaslatot, amelyek az előző időszakban elkezdődtek, ígéret volt rájuk, és nem kaptak támogatást. Nagyon nehéz helyzetbe kerülnek azok a Dél-Fejér megyei települések, amelyek egyetlen eddigi parlamenti ciklusban sem kaptak a víziközmű-beruházásokhoz támogatást. Ilyen Aba, Sárkeresztúr, ilyen a Duna menti ivóvízkészletnél Baracs, Kisapostag, Dunaújváros térsége, és ilyen Mór térségében is található.
Kínos helyzetbe kerültek azok a települések, ahol egy törvény ez év január elsejétől kötelezi az önkormányzatokat és a polgárokat, hogy a szippantott szennyvizet tisztítóműbe, szennyvíztisztító telepre szállítsák be. Érthető, hiszen csatlakoztunk egy olyan közösséghez, ahol az élelmiszereknél, a szántóföldi termesztésű élelmiszereknél az egészségre ártalmas, nehézfémeket vagy más veszélyes anyagokat tartalmazó szippantott szennyvizek termőföldre való kibocsátását tiltani kell.
Olyan helyzetbe kerültek tízezrek, ahol vagy megszegik ezt a törvényt, vagy pedig kénytelenek 25-30 kilométer szállítási távolságra vinni, amely aránytalanul nagy kötelezettséget, terhet jelent. Ezt kértem államtitkár úrtól az általános vitában is, kérem most is, vegye figyelembe, hogy élnek úgy emberek, közösségek, települések, településközösségek, hogy nem tudják megoldani. Leállt a település fejlődése, nem tudnak újabb területeket, építési területeket kialakítani, és úsznak a saját levükben.
Ezért feltétlenül fontosnak tartanám, hogy azok a módosító javaslatok, amelyeket Lengyel Zoltán, Schmidt Ferenc, Dorkota Lajos és jómagam benyújtottunk, célba érjenek; a szennyvízközmű-társulások megalakításra kerültek, és legalább elkezdődhessenek.
Van egy olyan javaslatunk is, amely Székesfehérváron a Szent György Kórház továbbfejlesztését tenné lehetővé. Gógl Árpád és a polgári kormány javaslatára mintegy másfél milliárdos fejlesztéssel javult egy régi, az ezredfordulón épült, immár 100. évébe lépett, regionális feladatokat is ellátó kórház. Üresen állnak gyógyászatra alkalmas termek, üresen állnak a sürgősségi gyermekellátást lehetővé tevő termek. Itt feltétlenül fontos lenne, hogy az eszközökkel, műszerekkel és berendezésekkel fel lehessen tölteni.
A kórház vezetése mindent megtesz, hogy akár a szolgáltatások privatizációjából, akár más forrásból bevételhez jusson. Itt nincs arra lehetőség, mint a főváros főpolgármesterének, hogy az utolsó családi ezüstöt is eladják, mert ez már megtörtént évekkel ezelőtt. A megyei önkormányzatok még nehezebb helyzetben vannak, mint a településiek, hiszen vagyonuk, bevételük vajmi kevés. Tisztelettel kérem államtitkár urat, gondoljon arra, hogy egy regionális kórházban a gyermek gyógyításához vagy a sürgősségi betegellátáshoz szükséges eszközök beszerzésére valamilyen formában nyíljon lehetőség, hiszen ellentmondásos az, hogy üresen állnak gyógyítási célra is igénybe vehető termek.
Ezekre a módosító javaslatokra kívántam felhívni a figyelmét tisztelettel a tisztelt Háznak és államtitkár úrnak.
Köszönöm a figyelmet. (Taps az ellenzéki padsorokban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť