FARKAS IMRE

Full text search

FARKAS IMRE
FARKAS IMRE (MSZP): Köszönöm, elnök úr. Államtitkár Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Pap János képviselő úr vágya máris teljesült, elkészült a kapcsolódó módosító javaslat, ami pontosítani fogja, hogy ebben az esetben lakóingatlan alatt mit kell érteni. Ez még ehhez a részhez tartozik.
Ebben az ötperces felszólalásban két módosító javaslatommal szeretnék foglalkozni, amelyeket a 11. és a 21. ajánlási számon nyújtottam be. A 11. ajánlásban én magam is a belvízkárokkal kapcsolatos fogalmakat szeretném tisztázni, és ebben az esetben kivételesen a problémát tekintve közel állok Pap János képviselő úrhoz, hiszen a 10. ajánlási pontban ő is ezt a kérdéskört próbálja körbejárni, hogy mi is a belvíz valójában, és mihez kell kártalanítást adni. Megmondom őszintén, nem találtam olyan definíciót jogszabályokban fogalomként meghatározva, hogy mi az a belvíz, ezért itt egy viszonylag szabad, és véleményem szerint is szűk körű leírás szerepel, amit én magam is szeretnék pontosítani, amikor a felszíni elöntés helyett a belvízi elöntés fogalmat szeretném bevezetni. Mire alapozom ezt? Olyan kandidátusokra, a Tudományos Akadémia tagjainak az álláspontjára, akik a Magyar Tudományos Akadémia keretében 2002-ben a vízgazdálkodással kapcsolatban kifejtették nézeteiket. Csak felolvasom, hogy Solymádi László akadémikus (Közbeszólás: Somlyódi), bocsánat, Somlyódi László akadémikus és Íjjas István egyetemi tanár hogyan fogalmazta meg a belvíz fogalmát, és én ezzel összefüggésben tettem javaslatot. Belvizek okozhatnak elöntéseket, talajvíz megemelkedése, belvízzel borított terület, elöntött terület, feltörő talajvízből keletkező elöntések, a területet borított belvíz - ezek azok a fogalmak, amelyek ebben a körben megjelennek, és úgy gondolom, hogy a felszíni elöntés helyett a belvízi elöntés ebben a körben megfelel ennek az értelmezésnek, annál valamivel pontosabb.
A másik módosító javaslat, amit benyújtottam, a 21. számú, az igazából azzal foglalkozik, hogy a kártalanítás milyen esetekben történjen meg, és az előterjesztés ezt a hullámtérre próbálta korlátozni. Magam is nagyon szűkösnek tartom ezt, hiszen ennél sokkal tágabban kellene ezt értelmezni. Ha csak a hullámtérben tesszük lehetővé az elköltözést, akkor nem nagyon sokat teszünk, hiszen a belvíz éppen egy mentett oldali ártéren is rendkívüli módon jelentkezhet, és olyan károk kialakulhatnak - az elmúlt években ezek meg is történtek -, hogy mondjuk belvíz elleni védekezésként egy ház alapjainak kialakítása körülbelül egy-másfél millió forintba kerül, miközben elképzelhető, hogy az egész ház értéke nem éri el az egymillió forintot. Ilyen esetben őrültségnek tartanám a felújítást és a károk megtérítését, hanem igenis én úgy gondolom, támogatni kell az elköltözést. Ebben az esetben ezért a hullámtérrel szemben az elköltözés lehetőségét a veszélyeztetett területre szeretném kiterjeszteni, mert akkor ezekben az esetekben a belvízkárosult helyeken is lehetővé válna a kártalanítás összekapcsolása az elköltözés esetével.
Úgy láttam, hogy egyedül a környezetvédelmi bizottság támogatta ezt a javaslatomat, mégis úgy gondolom, hogy meg kellene fontolni, és ha még szűkítenénk is a veszélyeztetett terület fogalmát, akkor is túl kellene lépni a hullámtér kategórián, és a kettő között kellene valamilyen kompromisszumos megoldást találni. Egy ilyen tartalmú kapcsolódó módosító javaslatot magam is benyújtottam, kérem képviselőtársaimat és az előterjesztőt, hogy ezt támogassák. Köszönöm szépen.

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť