BALOGH JÓZSEF

Full text search

BALOGH JÓZSEF
BALOGH JÓZSEF (MSZP): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Szeretném előrebocsátani, hogy a mai politikai vitanap indokául szolgáló négy jelző politikai demagógiának ugyan kiváló lehet, de a tárgyilagos szakmai minősítés próbáját a tények tükrében egyik sem állja ki. (Közbeszólás a Fidesz soraiból: Miről beszélsz?) Ez annál is inkább így van, mivel az önkormányzatok pénzügyi finanszírozási gondjai részben nem mai keletűek, részben pedig szorosan összefüggenek az ország teljesítőképességével, teherbíró-képességével és egyéb körülményeivel.
Itt azért szeretnék utalni arra, hogy amikor az MSZP a közalkalmazottak 50 százalékos béremelési koncepcióját kidolgozta, mélységesen elhitte az Orbán-kormánynak a 4-5 százalékos gazdasági növekedésre vonatkozó előrejelzéseit. Erre alapozódtak a számítások. Aztán bebizonyosodott, hogy a 2002. évben ez 3,3 százalékos GDP-növekedés volt, azután még itt figyelembe kell venni, hogy az Orbán-kormány számos költségvetési előirányzatban túlköltekezett, illetve túlígérkezett, lecsökkentve ezzel a Medgyessy-kormány pénzügyi mozgásterét. (Közbeszólások a Fidesz soraiból.)
(10.50)
Ebben a helyzetben, úgy gondolom, teljesen érthető, hogy forráshiány keletkezett az 50 százalékos közalkalmazotti béremelés biztosítását illetően. Ezt végül is nem tagadjuk.
Ugyanakkor mégis engedjék meg, tisztelt Országgyűlés, hogy néhány példával Győr város vonatkozásában is bemutassam a valós helyzetet. Teszem ezt annál inkább, mivel számos esetben hivatkoztak ránk és személy szerint rám is, különösen megtisztelő volt számomra, hogy Áder János úr, a Fidesz-frakció kiváló vezetője számos esetben győri példákkal példálódzott, de én némi pontosítással ezt most szeretném a helyére tenni.
Először is az iskolabezárások dolgában, kérem szépen, Győrben az iskolabezárások ügye már 2000-ben, tehát az előző kormány idején egy programcsomag formájában átszervezés címszó alatt jelentkezett. Ezt annak idején nagy vita követte, annak az lett az eredménye, hogy a jobboldali Fidesz-frakció az egészet leszavazta, illetve az elbizonytalanodott Pro Urbe civil szervezet végül is meghátrált, és a szocialista javaslatra beterjesztett átszervezési programot leszavazta; annak ellenére, hogy ennek indoka az volt, hogy tíz év alatt a gyereklétszám Győr városában 3500 fővel csökkent az intézményeinkben, ez 11,5 százalékos csökkenésnek felel meg. A probléma nem is igazából itt jelentkezett, hanem amikor 2003-ban ezt a programcsomagot meg tudtuk valósítani, időközben számvitelileg bizonyítható módon kiderült, hogy a város pénzügyi lehetőségei, pénzmegtakarításai közel egymilliárd forinttal csökkentek, kimutatható módon azért, mert három évet késett az intézmények racionalizálása.
Kérdezem én: ki ezért a felelős? Határozottan szeretném mondani, hogy ezért egyetlenegy központi kormányzat nem tehető felelőssé, sem a Fidesz-kormány, sem a Medgyessy-kormány; ez az önkormányzatok késlekedéséből adódó veszteség. Kérem, az önkormányzatoknál is tudomásul kell venni, hogy a hatékonysági követelmények alól mi sem tudunk mentesülni, és ha meghatározott intézkedésekre kényszerülünk, azt kellő időben végre kell hajtani, mert a saját pénzünket fogyasztjuk el, költjük el, és ezt a számlát illetlen dolog és helytelen dolog a központi kormányzat felé benyújtani, bárki legyen kormányon.
A másik dolog, hogy végül is az idei átszervezésnek az lett az eredménye, hogy éves átlagban elosztva mintegy 300 millió forinttal tudtuk csökkenteni a működési kiadásainkat, és akkor még nem beszéltem arról, hogy az intézmények értékesítéséből - amelyekre nincs szükség, de továbbra is oktatási célokat szolgálnak - jelentős pénzügyi bevételre tudtunk szert tenni, anélkül, hogy az oktatás színvonala csökkent volna. Ez is a helyi felelősség kérdése, ami a mai hozzászólásokban meglehetősen kevésszer hangzott el.
Ezek után azért mégis nézzük Győr város pénzügyi helyzetét, egy-két jellemzőt azért hadd mondjak el, annak előrebocsátásával, hogy nyilván mi az országos átlagnál kedvezőbb eredményeket tudunk felmutatni. De tény, hogy nálunk is igen jelentősen növekedtek a központi forrású bevételek, mintegy 40 százalékkal, de ez nem volt elég a központi béremelés fedezésére. Ennek hiányát mintegy 950 millió forinttal mi pótoltuk. Szívesen tettük, örömmel tettük, két okból. A pénz nem ment rossz helyre. Másodszor: nálunk, Győr városában nem volt szokatlan, hogy a pedagógusi, illetve a közalkalmazotti béreket kiegészítjük a saját forrásainkból. Ez ebben az évben egyébként még a központilag biztosított, rendeletek által biztosított pénzügyi igényen felül 430 millió forint volt, ami azt jelenti, hogy mintegy 4-5 százalékkal mindig több bért biztosítottunk a közalkalmazottak számára. Ezt most 25 százalékkal megemeltük, ez ténykérdés, de hangsúlyozom, nem sajnáltuk attól az 5600 közalkalmazottól, aki Győr városában az önkormányzatunk keretein belül dolgozik.
Hogy ez végül is nem rendítette meg a város pénzügyi helyzetét, azt hadd illusztráljam néhány számmal. A 2002-es 25 milliárdos költségvetésünket 30,3 milliárdra emeltük, nem kellett növelnünk a hitel-előirányzatot, sőt csökkenteni tudtuk, ámbátor 2002-be nem vettünk igénybe hitelt, úgy néz ki, hogy valószínűleg idén sem kell hitelt igénybe vennünk. És hogy a város hitelállománya hogyan alakul: 2000. december 31-én 105 millió forint volt a város hitelállománya, 2003. március 31-én pedig 37 millióra csökkent. Tehát azt, hogy itt valami pénzügyi katasztrófa lenne, amire bizonyos utalások és Győr város vonatkozásában is elhangzottak, azt határozottan cáfolnom kell.
A harmadik téma: az önkormányzatok jövője. Erről az a véleményem, hogy aki az önkormányzati ügyekben koncepciótlansággal vádolja a Medgyessy-kormányt, az legalább két dologban hibázik. Egyrészt nem ismeri, vagy nem akarja ismerni a kormány erre vonatkozó elképzeléseit, a másik pedig az, ami okként felhozható, hogy nincs elegendő saját elképzelése a saját feladatát illetően. Ezt azért tartom szükségesnek mondani, mert a hatékonysági követelmények ma már itt állnak valamennyi önkormányzat küszöbe előtt. Hogy ezt most átszervezéssel, belső átszervezéssel vagy az önkormányzati rendszer teljes átszervezésével oldjuk meg, ez a vita előttünk áll, ezt közösen kell eldönteni, és legjobb reményeink szerint azért az önkormányzati pozíciókat, a pénzügyi pozíciókat egy jelentős átszervezéssel javítani tudjuk.
Köszönöm szépen a figyelmet. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť