DR. BÓKA ISTVÁN

Full text search

DR. BÓKA ISTVÁN
DR. BÓKA ISTVÁN, a Fidesz képviselőcsoportja részéről: Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! Nem gondoltam volna, hogy ha az önkormányzatok 2003-as évét összehasonlítom a polgári kormány négy önkormányzati évével, akkor azt mondhatom, hogy jó négy évet zárhatott le a polgári kormány az önkormányzatok tekintetében. Soha nem gondoltam volna, hogy ezt kell mondanom 2003-ban.
A polgári kormány szélesítette az önkormányzatok hatáskörét, de ezzel együtt a felelősségét is bizonyos területeken. Négy év alatt másfélszeresére növeltük a fejlesztési támogatásokat. 1994-98 között 25 önkormányzat került csődbe, 1998-2002 között már csak 5 önkormányzatnál volt szükség átmeneti válságkezelésre.
Az önkormányzati intézmények állami támogatását 60 százalékról 80 százalékra növeltük. Pedig 2002-ben jól indultak az önkormányzatok finanszírozása tekintetében, szépek voltak az ígéretek, nagyon szépek voltak az ígéretek, amelyek a választási kampány során elhangzottak. Mindenki örült, valamennyi polgármester és a Fidesz-frakció is az 50 százalékos közalkalmazotti béremelésnek; annak már kevésbé örültünk, hogy 2003. január 1-jétől világossá vált, hogy ennek a béremelésnek egy jelentős részét a települési önkormányzatokra hárították. Önök ígértek, az önkormányzatok, a polgármesterek pedig teljesítettek.
Most 2003-ban mindenki az önkormányzatok fekete évéről beszél, az önkormányzatok gatyára vetkőztetéséről beszél, vesztesekről beszélnek az önkormányzati rendszerben. 1993 óta folyamatosan romlik az önkormányzati finanszírozás, de úgy gondolom, hogy egy minőségi változás volt 2003. január 1-je ebben a körben.
Bajban van tízmillió magyar állampolgár, mert bajban vannak Magyarország önkormányzatai. Naponta hallani iskolabezárásokról, óvodamegszüntetésekről, pedagóguselbocsátásokról, önkormányzati fejlesztések leállításáról. A legszomorúbb azonban az, mára világossá vált, hogy az önkormányzatok tekintetében szinte egyik választási ígéretüket sem tartották be. Nagyon sok települési önkormányzat becsapottnak érzi magát.
Medgyessy Péter miniszterelnök azt mondta: “Szavamat adom, hogy betartom, amit vállaltam.” Mire is adta szavát, és azt hogyan tartotta be?
Megerősítjük az önkormányzatok pénzügyi és gazdasági önállóságát - mondták. 2003 - mint ahogy mondtam - a legrosszabb év a települési önkormányzatok számára. 2002-höz képest közel 80 milliárd forint hiányzik az önkormányzatok szabad gazdálkodásából, akkor, amikor az európai uniós csatlakozásról kell beszélnünk, akkor, amikor programokat, projekteket kellene felállítanunk, akkor, amikor saját erőt kellene gyűjtenünk ezekhez a programokhoz, és akkor, amikor az önkormányzatok gyakorló terepét, a Széchenyi-tervet - ne szépítsük - megfojtották. 2003-ra az önkormányzatiság mint olyan, nem létezik. Önök decentralizációt ígértek, ezzel szemben soha nem függött ennyire egy települési önkormányzat sem a központi költségvetéstől.
Mit is mondtak még? Mit is ígértek? “Új vagy többletfeladatot teljes mértékben, száz százalékban lefinanszírozunk.” Hogy van ez az 50 százalékos közalkalmazotti béremelés esetében? Sem a normatívanövekmény, sem az szja normatív részének növekménye, de ha ehhez még hozzászámítjuk az szja helyben maradó részének a növekményét, ez sem takarja be a többletbérigényt.
Ígérték, hogy “Több pénzt az embereknek, több pénzt az önkormányzatoknak!” Amit adtak, azt azonban el is vették. Mikor mondták azt a választási kampány során, hogy az szja helyben maradó részének 5-ről 10 százalékos növekményét teljes mértékben a béremelésre kell fordítani?
(9.00)
Mikor mondták azt, hogy a gépjárműadó-növekményt teljes mértékben béremelésre kell fordítani? S ami a legérdekesebb: mikor mondták azt, hogy az iparűzési adó növekményét teljes mértékben a béremelésre kell fordítani?
Önök a választási kampány során és a kormányprogramban érdemi érdekegyeztetést ígértek. Önöket nem érdekli a települési önkormányzati szövetségek véleménye, és nem érdekelte annak a közel háromszáz, ezt követően pedig ötszáz polgármesternek a véleménye, aki kérte a kormány és a kormányzó pártok segítségét a probléma megoldására.
Önök azt mondták - és erre Medgyessy Péter miniszterelnök a szavát adta -, hogy “felszámoljuk az önkormányzatok pártszínek szerinti megkülönböztetését, pártsemleges fejlesztési programokat fogunk indítani”. A polgári kormány alatt folyamatban lévő cél- és címzett támogatások keretében 48 milliárd forint került az MSZP-SZDSZ vezetésű önkormányzatokhoz és 45 milliárd forint került a Fidesz-MDF vezette települési önkormányzatokhoz. Mi a helyzet ezzel szemben 2003-ban? 2003-ban a címzett támogatások aránya 1:8, a 400 millió forint aránylik a 3,1 milliárd forinthoz.
Tisztelt Ház! Százmilliárd forint fejlesztési forrást ígértek a települési önkormányzatoknak, amely feladattal nem terhelt, szabad felhasználású, alanyi jogon járó összeg. Hol van ez a 100 milliárd forint a központi költségvetésben? Ezzel szemben 2003-ra 2002-höz képest nemhogy inflációval növelték volna a cél- és címzett támogatást, hanem 1 milliárd forinttal csökkentették.
Négy év alatt 25 ezer állami támogatással épülő önkormányzati bérlakást ígértek. Az idei évre elkülönített pénzösszeg jó, ha 2 ezer ilyen bérlakás építésére elégséges.
A Fidesz-Magyar Polgári Szövetség lelkiismerete tiszta, hiszen a problémákra már a költségvetési törvény elfogadásakor felhívtuk a figyelmet, majd azt követően három, azaz három költségvetési törvénymódosító indítványt nyújtottunk be, és mind a három indítványunkat még csak tárgysorozatba sem vették, még csak beszélni sem kívántak az önkormányzatok 2003-as akut, azonnali beavatkozást igénylő problémáiról.
Tisztelt Ház! Sok önkormányzat úgy érzi, hogy kilátástalan helyzetben van, nincs hová hátrálnia, a települések élni akarnak, még az életképtelennek tartott települések is élni akarnak. Különösen ezeken a kistelepüléseken van nagy gond, amelyeket egyszerre sújt a gyermeklétszám csökkenése és az önkormányzati finanszírozás lehetetlen volta.
Tisztelt Ház! Nem jövőbeli szép elvekről, szép ígéretekről kellene most beszélni a magyar parlamentben, hanem arról, hogy a választási ígéreteknek megfelelően mi módon tudjuk rendezni 2003-ban az önkormányzatok helyzetét, és milyen módon tudják betartani azt az ígéretüket, mely szerint megerősítik a települési önkormányzatok gazdasági és pénzügyi önállóságát.
Köszönöm szépen. (Taps az ellenzéki oldalon.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť