DR. KIS ZOLTÁN

Full text search

DR. KIS ZOLTÁN
DR. KIS ZOLTÁN környezetvédelmi és vízügyi minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen, elnök úr. Elhallgatva a vitát, déjŕ vu érzésem van, kedves barátaim. Itt az önkormányzatok szörnyű helyzetéről, amiben egyébként van realitás... (Közbeszólások: Mikrofon!) Jaj, bocsánat, leesett. (Derültség.)
Tisztelt Elnök Úr! Akkor kezdeném elölről, ha megengedi. (Domokos László: Így tisztább a hanghatás!) Elhallgatva a vitát, déjŕ vu érzésem van, kedves képviselőtársaim. Annak idején, amikor az előző kormányzat a minimumbérek felemeléséről döntött, akkor, érzékelve azt a gazdasági helyzetet, amiben ezt megtehette, bizony, az akkori ellenzéknek, nekünk nem nagyon tetszett ez a dolog, és arra hivatkoztunk, hogy amennyiben 40, majd 50 ezer forint lesz a minimumbér (Közbeszólás a Fidesz soraiból: Minimálbér!), az milyen terheket jelent majd a munkaadóknak, milyen problémák lesznek ebből, és egy kicsit „savanyú a szőlő” jelszóval álltunk ehhez a dologhoz.
Nos, most bekövetkezett ez a fordított helyzet, hogy ez a kormány képes volt a közalkalmazotti bértáblázat szerinti lényeges béremeléssel az egészségügyben, az oktatásban dolgozóknak valamit nyújtani, ugyanazzal az indokolással, amit annak idején önök is elmondtak, hogy a minimumbér-emelésből többlet-adóbevétel származik, amit majd vissza lehet osztani.
A nagy különbség önök és miközöttünk az, hogy önök a minimumbér felemeléséből keletkezett többletadót elvonták, központi költségvetésbe rakták (Dr. Kontrát Károly: Minimálbér!), majd anélkül, hogy megkérdezték volna az Országgyűlést, ezt elosztogatták különböző területekre, mert nem kérték ki a többletbevételek felhasználásával kapcsolatosan az Országgyűlés véleményét. Most az történik, hogy felemelve a közalkalmazotti béreket, az egészségügyben és az oktatásban dolgozók bérét, többletbevétel keletkezik a helyi önkormányzatoknál is, annál is inkább, mert magasabb lett a személyi jövedelemadónak az ott tartott része, ott maradt a gépjárműadó... (Közbeszólások. - Dr. Kovács Zoltán: 2005-ben!) Innentől kezdve azon települések, amelyek gazdaságilag ezt a megemelt... (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.) Bocsánat, akkor majd folytatom. (Közbeszólások az ellenzék soraiból: Lejárt az idő! - Obstruál 36 másodperccel! - Derültség.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť