DR. KOVÁCS ZOLTÁN

Full text search

DR. KOVÁCS ZOLTÁN
DR. KOVÁCS ZOLTÁN (Fidesz): Köszönöm, elnök asszony. Tisztelt Országgyűlés! A vita második órájának a végén nem mehetünk el szó nélkül a mellett, hogy mi történt eddig a vitában. Néhány gondolattal én is szeretnék reflektálni erre.
(10.00)
A kormánypárti képviselők két dologról beszéltek eddig általában: néhányan fenn a pulpituson az önkormányzatok tizenhárom évének történetírásával foglalkoztak, írói munkásságuknak hódoltak; voltak, akik pedig ködös, jövőbeli dolgokról szerettek volna beszélni, aminek igazából még nem látjuk a koncepcióját, velünk ugyanis igazából erről senki nem egyeztetett, miközben önök, tisztelt kormánypárti képviselők, kínosan hallgatnak arról, hogy amikor több mint száz iskolát, óvodát be kell zárni, pedagógusokat bocsátanak el, mi van ma az önkormányzatokban. Kósa Lajos elmondta, értjük, hogy miért hallgatnak kínosan arról, hogy kudarc az önök önkormányzati politikája, kilátástalan helyzetben vannak az önkormányzatok, és önök be is csapták az önkormányzatokat.
Erről már többször volt itt szó a Házban, és nem véletlen, hogy csak vitanap keretében tudtunk eljutni oda, hogy erről egyáltalán beszéljünk, hiszen önök - tudjuk, három a magyar igazság - háromszor szavazták le azt a fideszes önkormányzati indítványt, amely arról beszélt, hogy azt a - Gulyás József szerint - furfangos megoldást, amely a bérhikiről szól, valamilyen módon az önkormányzatok érdekében előremozdítsuk. Mi segítő kezet adtunk volna önöknek ahhoz, hogy azt a rossz költségvetést, amit megcsináltak - nemcsak az önkormányzatok vonatkozásában, hanem összességében, de az önkormányzatok vonatkozásában különösen -, kijavíthassák. Tudjuk, hogy három a magyar igazság, de egy a ráadás, ez a mai nap, és még szeretnénk egy indítványt ez ügyben benyújtani.
Ami a lényeget illeti: nemcsak mi mondjuk, tisztelt kormánypárti képviselők, hogy rossz az önök költségvetése, ezt mondja az Állami Számvevőszék, és többen utaltak már arra, az önkormányzati szövetségek is nyilatkoztak ebben az ügyben, egyeztetést kérve a belügyminiszter asszonytól. Ő a következőt mondta: “Minden állampolgárnak joga van ahhoz, hogy a lehető legjobb minőségű és színvonalú közszolgáltatáshoz jusson.” Tisztelt Hölgyeim és Uraim! Az a legjobb és legszínvonalasabb közszolgáltatás, amikor a meglévő fejlesztéseket le kell állítani, új, induló beruházások nincsenek, iskolákat, óvodákat zárunk be, felszedjük a vasúti síneket és bezárjuk a postákat? Ez a kilátástalanság és koncepciótlanság az önkormányzatok helyzetét illetően. Önök, úgy gondolom, vállalják a miniszterelnök fenyegetését, hogy majd lesznek életképtelen önkormányzatok. Sajnos, már vannak, az önök munkásságának következtében a számuk fokozatosan nő.
A bérhikikről még néhány szót szeretnék szólni. Az az algoritmus, amely alapján ki kell számolni, hogy lehet pályázó egy önkormányzat, ha már nem tudja kifizetni az önök által megrendelt pedagógusbér-emelést és közalkalmazotti béremelést, az valóban egy csalafinta megoldás. Úgy alkották meg, hogy bértartalmat nem hordozó bevételeket is bele kell tenni az elszámolásba, így például az iparűzési adót vagy pedig a természetben juttatott szociális hozzájárulásokat, lakásépítési támogatásokat - ezeket elfelejtették. (Jauernik István: Nem kell! Olvasd el!)
Az e heti ülésen, tisztelt hölgyeim és uraim, kompromisszumra jutottunk két kérdésben: Irak kérdésében, ahol több mint hatmilliárd forintot fordítunk az iraki nép megsegítésére; a posták bezárásával 300 millió forintot spórolunk meg. Kérdezem, hogy nem érdemel az ország lakossága annyit - és én nem sajnálom az iraki nép megsegítését -, hogy a helyben lakókra is fordítsunk annyi energiát, mint amennyit fordítottunk az elmúlt napokban az iraki nép megsegítésére.
Arról nem is beszélve, hogy a címzett támogatások napirenden vannak, egy külön címzett támogatás szól Budapest fővárosról, mintegy 150 milliárd forint metróépítéssel. Ez nemcsak a fővárosi lakosságot, hanem bennünket, vidékről felérkezőket is segíteni fog, úgy tűnik, ebben is kompromisszumra jutnak a patkó mindkét oldalán ülők. Viszont címzett támogatásra összesen 55 milliárd forint jut az egész országot illetően, és ebben benne vannak további budapesti önkormányzatok is. Tehát a főváros kiemelt támogatást kap; és nem igaz, amit önök állítottak, hogy ellenzéki vagy kormánypárti önkormányzatok között különbségtételre kerül sor. Az önök miniszterelnöke azt mondta, ilyenre nem kerül sor. Ma ez az arány 1:7 az önkormányzatokat illetően, 5:35, összegszerűségében pedig még ennél is rosszabb, 1:8. Tehát önök becsapták az önkormányzatokat, becsapták a választópolgárokat. Így lehet egyébként választást nyerni, de kérdéses, hogy mit hoz a jövő. A jövő, úgy látom, továbbra is kilátástalan, és a gazdasági előrejelzések azt mutatják, nehogy oda jussunk el, hogy a 2003-as önkormányzati költségvetést dicsérni kelljen 2004-ben.
Toller László képviselőtársunk arról beszélt, hogy működjünk együtt a kétharmados, jövőt illető önkormányzati kérdésekben. Kérem, úgy nem lehet párbeszédet folytatni, miközben önök a napi dolgokról nem hajlandók beszélni, az önkormányzatok napi problémáit nem veszik napirendre ebben a parlamentben, és miközben vitanap van, önök a múltról értekeznek, hogy mi volt 1990-ben és '93-ban, és arról beszélnek, hogy mi lesz a jövőben.
Nem lesz jövő, tisztelt hölgyeim és uraim, ha a napi problémákat nem oldjuk meg. Ebben kérjük a párbeszédet itt a mai napon, nem a mellébeszélést.
Köszönöm szépen. (Taps a Fidesz soraiból.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť