DR. SZAKÁCS IMRE

Full text search

DR. SZAKÁCS IMRE
DR. SZAKÁCS IMRE (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök úr. Én is mint megyei közgyűlési elnök kívánnék hozzászólni a vitához. Azt gondolom, hogy talán nem szerencsés, hogy a miniszter asszony nincs itt, hiszen az önkormányzatokon belül a megyei önkormányzatok egy speciális kört ölelnek fel. A 19 megyei önkormányzat ugyanolyan nehéz helyzetben van, mint a települési önkormányzatok, és nemcsak azért, mert a megyei önkormányzatok, a települési önkormányzatoktól eltérően, nem rendelkeznek azokkal a sajátos bevételi formákkal, amelyek a helyi adózásból vagy egyéb bevételekből származnak az önkormányzatoknak: többségében, az illetékbevételek kivételével, a megyei önkormányzatok az állami normatívákra hagyatkoznak.
Nálunk a fejlesztések teljesen leálltak, és nehezíti a helyzetet, hogy olyan szociális intézményhálózatot, illetőleg a közgyűjteményeknek egy olyan rendszerét kell működtetni, amelyek tényleges működési költségeit a normatívák köztudomásúan nem fedezik. Ezek után kérdés az, hogy a megyei önkormányzatok hogy tudnak működni. Szeretném jelezni, hogy a Győr-Moson-Sopron megyei önkormányzat, amikor a parlament decemberben elfogadta a 2003. évi költségvetési törvényt, s megcsinálta a saját költségvetési tervezetét, 670 millió forint hiánnyal számolt. Talán az önkormányzatban jártas és érdekelt képviselőtársaim tudják, hogy ez akkora összeg, amely már kezelhetetlen egy önkormányzat számára, hiszen hitelfelvétellel meg lehetne ugyan oldani, de valamikor a hitelt vissza kell fizetni, és úgy tűnik a mostani állás szerint - miniszterelnök úr szavait idézném, aki azt mondta, hogy a 2004. év is a takarékosság jegyében fog eltelni -, hogy a visszafizetésre sem lesz meg a jövőben a fedezet. Kérdezem önöket, így hogy tudja egy önkormányzat a kötelező feladatait ellátni.
Köszönöm szépen. (Taps a Fidesz soraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť