DR. WEKLER FERENC

Full text search

DR. WEKLER FERENC
DR. WEKLER FERENC (SZDSZ): Elnök asszony, köszönöm a szót. Kovács Zoltán polgármestertársam figyelmeztetése ellenére egy-két mondattal a múltba vissza szeretnék tekinteni, és szeretném leszögezni, hogy számomra, és remélem, az ön számára is, polgármestertársam, a rendszerváltás egyik legnagyobb vívmánya az önkormányzati rendszer létrejötte, és az elmúlt tizenhárom év minden vitája ellenére egy sikertörténet ebben a vonatkozásban. A települések nagy részén és különösen az ön településén óriási fejlődés volt tapasztalható az elmúlt tizenhárom évben.
Ezt a vitát, amit önök kezdeményeztek, természetesen lefolytattuk az előző négy évben is és az azt megelőző négy évben is, ugyanis a polgármesternek az a dolga, hogy a települése érdekében megpróbáljon az állami költségvetésből minél több pénzt leszakítani - rossz szóval -, illetve elérni azt, hogy minél többet tudjon a helyi intézmények működtetésére, a helyi érdekek érvényesítésére fordítani. Ez egy teljesen természetes folyamat, és megmondom őszintén, nem is kárhoztatom önöket, magam is ezt teszem a magam módszereivel, ezt tettem az elmúlt években is, és azt gondolom, a szocialista polgármesterek ugyanezt teszik, nincs itt semmi gond, ez a dolgunk.
Gond akkor van, amikor olyan csúsztatásokat viszünk be egy vitába, amelyek nem a valóságot tükrözik. Az előbb elmondtam a postabezárással kapcsolatos pillanatnyi helyzetet, ennek ellenére ön megint visszautalt arra, hogy 600 postát bezárnak Magyarországon. Nem zárnak be 600 postát most Magyarországon, a következő hónapokban megpróbáljuk megvizsgálni, hol indokolt a bezárás (Dr. Kontrát Károly: Sehol!), és hol lehet mozgópostával helyettesíteni; hol nem indokolt, és milyen funkciót lehet bevinni a postahivatalokba. De erről most több szót nem szeretnék mondani.
Azt szeretném leszögezni, hogy a másik nagy értéke ennek az önkormányzati rendszernek véleményem szerint, hogy minden egyes település megkapta '90-ben az önkormányzás jogát, és remélem, hogy a következő években is megmarad ez a jog, azzal együtt, hogy egyetértek azzal - és erre majd ki fogok térni a mondandóm második felében -, hogy vannak problémák, és nagy problémák vannak ebben az önkormányzati rendszerben, különösen természetesen a finanszírozás területén.
Mi a megoldás? Azt gondolom, a megoldás az, amit a kormányprogram vázol: szembe kell nézni a problémákkal, és egy olyan önkormányzati reformot kell bevezetni, amely választ ad ezekre a kérdésekre. Egy válaszlehetőség természetesen az, amit önök követelnek, és mi is követeltünk két-három évvel ezelőtt, hogy az adott költségvetési évben az önkormányzatok összes pénzügyi igényét az adott, hatalmon lévő kormány teljesítse.
Ezt nem tudta megoldani tíz éve egyetlen kormány sem. Ez a rendszer 1993-ig működött, '93-tól kezdődően évről évre kevesebb a GDP-hez viszonyítva az önkormányzatoknak szánt forrás. Ez az önök idejében is így volt, és sajnos az idén is így van, annak ellenére, hogy több pénzt kapnak az önkormányzatok idén, mint tavaly kaptak. De az is igaz, amit önök állítanak, hogy több a feladat is, ebben az évben, hála istennek, jó feladatra kell a “hiányzó” forrásokat felhasználni, a helyben dolgozók bérét kell ebből kigazdálkodni és finanszírozni.
(10.10)
Én azt hiszem, hogy a megoldás az, ha szembenézünk azzal, hogy szükség van egy teljes körű önkormányzati, nemcsak finanszírozási, hanem egy feladat- és finanszírozási reformra is: meg kell nézni, hogy mik azok a feladatok, amelyeket az önkormányzatoknak valóban el kell látni, meg kell nézni, hogy mi az állam feladata, és a következő hónapokat erre kell szánni, és amikor rögzítettük, hogy mik a feladatok, akkor kell megnézni, hogy milyen forrásokból lehet és kell ezeket a feladatokat ellátni.
Gulyás József hosszan beszélt arról, hogy a kormányprogramnak megfelelően különböző önkormányzati szinteken az SZDSZ mit tart fontosnak és mit tart előrevivőnek. Mi azt szeretnénk elérni, hogy a következő pár hónapban a kormányprogramban lefektetett reformok megvalósuljanak: megvalósuljanak azok, amelyeket az Idea keretében - ahogy a belügyminiszter asszony mondta - tudós emberek leírtak. Természetesen politikai kompromisszumokat is figyelembe kell venni, és a politikai realitásokat is: a reformot kétharmados vagy alkotmányos törvényekkel lehet csak végigvinni, és ehhez kell az önök együttműködése.
Ön hiányolta azt, képviselőtársam, hogy Toller úr erre szólított fel a pulpitusról; én jelzem önnek, nem tudom, hogy tud-e róla, hogy az SZDSZ frakciója két hónappal ezelőtt levélben fordult az összes frakcióhoz - a levélre egyedül önök nem válaszoltak. Ebben két hónappal ezelőtt azt kezdeményeztük, hogy közösen kezdjünk el gondolkodni a reform különböző súlypontjain, közösen határozzuk meg, hogy mik a fő feladatok, mert önök nélkül nem lehet ezt végigvinni. A Fidesz frakciója nem válaszolt, az MDF és a szocialista... (Dr. Kovács Zoltán: De válaszolt!) Mi nem kaptuk meg ezt a levelet, akkor utána kell nézni, hogy hol akadt el ez a levél. (Közbeszólás a Fidesz soraiból: Ki a frakcióvezető?) A frakcióvezető természetesen Kuncze Gábor, hozzá nem érkezett ez meg.
Tehát a mondandómnak a lényege az, hogy igenis, vannak gondok, és ezeket a gondokat itt, közösen kell megoldanunk. A megoldás módozatai értelemszerűen a következő költségvetési törvényben is meg kell hogy jelenjenek, mert igaz az, amit önök mondanak, hogy véleményünk szerint sem tartható az, hogy önhikiből és bérhikiből kell településeknek tengődni.
A számok, amiket Veres János államtitkár elmondott, és amire már többen utaltak, természetesen nem rózsásak. Ez azt jelenti, hogy az ötszáz település a bérhikivel és 1188 település az önhikivel működőképes, de azt is hozzá kell mindjárt tenni - erről még nem szólt senki -, hogy nem fejlődőképes, mert az önhikinek és a bérhikinek is az egyik alapfeltétele az, hogy fejlesztési források az adott településen nincsenek. Ha ez nem is 2500, az én számaim szerint ez 1600 település pillanatnyilag, ez azt jelenti, sajnos, hogy Magyarországon 1600 települési önkormányzat nem tud fejleszteni ebben az évben. De nem tudott az előző éven sem fejleszteni, 1257 volt, amikor még az önök által elfogadott költségvetés (Dr. Kovács Zoltán: Ez négyszázzal több!) volt érvényben. Ugyanis a rendszer nem most lyukadt ki, csak most a legnagyobb a feszültség ezzel az óriási béremeléssel, mondom, amit önök is támogattak, mi is támogattunk, a finanszírozási oldalát pedig valamilyen módon meg kell oldani a következő időszakban.
A megoldás - még egyszer - az, hogy át kell tekinteni a feladatokat és a hatásköröket, meg kell vizsgálni, hogy hol lehet a feladatokat a leghatékonyabban ellátni. Még egyszer nyomatékosan szeretném hangsúlyozni, hogy nem úgy, hogy kistelepülési önkormányzatokat megszüntetünk, viszont úgy igen, hogy megvizsgáljuk, hogy mit lehet közösen, társulásban, kistérségben vagy régióban megoldani, és ezzel tehermentesíteni egyes kitelepülési önkormányzatokat, amelyek ma már önkéntes társulások formájában a feladatok nagy részét egyébként is így látják el: az iskolafenntartást, a csatornázást, a vízellátást és sok minden mást - ezeket a realitásokat figyelembe kell venni.
És van még egy realitás, kedves képviselőtársaim, amiről nagyon nem szoktak beszélni, ez pedig a demográfiai része, a demográfiai mutatók alakulása az elmúlt években. Itt a vita elején négyszemközt beszélgettünk Gémesi elnök kollégával, aki az egyik önkormányzati szövetség elnöke, én is egynek az elnöke vagyok, Toller úr is egynek az elnöke. A saját településeim példáját hadd mondjam el - és ezzel fogom zárni a mondókámat.
2000-ben Mecseknádasd lakossága 2041 fő volt, ma a lakosság száma 1670 ugyanazon a településen, és még nem beszéltünk arról, hogy a munkaképes lakosság aránya még rosszabbul változott, mert elöregedés tapasztalható a kistelepüléseken. 2000-ben már közös iskolát működtettünk három településen, a közös iskolába 260 gyerek járt 2000-ben, ma ebbe a közös iskolába ezer... - bocsánat, miket mondok! - 160 gyerek jár. Tehát a gyereklétszám drasztikus csökkenése több mint egyharmados ezen a három településen, és sajnos, ez a folyamat a Dél-Dunántúlon teljes mértékben jellemző az összes kistelepülésre. Ezzel is szembe kell nézni akkor, amikor igényeket fogalmazunk meg.
És az önkormányzati vezetők, a polgármesterek, a kistelepülési polgármesterek is partnerek abban, hogy ezt a reformfolyamatot elindítsuk, de el kell indítani, és az SZDSZ - ahogy azt Gulyás József képviselőtársam az előbb a pulpitusról elmondta - elkötelezett híve egy önkormányzati reformnak. Köszönöm a figyelmüket. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť