DR. WESZELOVSZKY ZOLTÁN

Full text search

DR. WESZELOVSZKY ZOLTÁN
DR. WESZELOVSZKY ZOLTÁN (Fidesz): Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Képviselőtársaim! A vita eddig azt bizonyítja, hogy egyetértés van a felszólalásokban és a véleményekben az ügyben, hogy az önkormányzatok nehéz helyzetben vannak, ez a nehéz helyzet gyakorlatilag folyamatosan romló, és ebben nincsen vita.
Azt hiszem, abban sincsen vita közöttünk, hogy a finanszírozás reformra szorul. Ugyanakkor eltérés van kormánypárti és ellenzéki képviselők között abban, hogy a kormánypárti képviselők megpróbálják egy kissé relativizálni a mostani, a legutolsó időszakban, az új kormány alatt kialakult helyzetet, és 13 év történéseire emlékeznek. Ebben természetesen az van benne, hogy ha egy ilyen látószögben nézik ezt a kérdést, akkor nyilvánvalóan eltörpülni látszik majd ez a bizonyos legutolsó egy év.
Aztán természetesen akadtak itt olyan felszólalások, amelyek ilyen kampányízű beszédek voltak, és voltak bizonyos csőlátók is - itt valaki nagyon helyesen így aposztrofálta őket.
Én megfogadom Veres János államtitkár úr szavait, aki a vita elején, amikor még itt volt, akkor azt kérte tőlünk, hogy konkrétumokról, számokról beszéljünk. Ezért most a felszólalásomban nem egy makroszkópikus közelítést fogok alkalmazni, hanem egy nagyon-nagyon konkrét, helyi, egy fővárosi kerületen belüli kérdés kapcsán szeretném a gondolataimat bemutatni.
Bizonyára emlékeznek tisztelt képviselőtársaim arra, amikor a tavalyi országgyűlési választások után az MSZP-SZDSZ-kormány az első hónapokban igen nagy lendülettel és bőkezű osztogatással kezdte meg a működését. Azt gondolták - szerintem joggal -, hogy az előző kormánytól megörökölt pénzügyi feltételek alkalmasak lesznek mindazokra az ígéretekre, amelyeket a kampányban ők tettek. Ezért aztán nagyobb szabású akciókat gondoltak a lakásépítés területén is.
Ezért a például választott kerületben, amiről beszélni szeretnék, erről a lakáspályázatról szeretnék néhány gondolatot mondani.
Ebben a fővárosi kerületben, ebben a nagyon felfokozott választások utáni helyzetben ezért elhatározták, hogy a Széchenyi-tervhez pályázatot nyújtanak be a bérlakásépítés támogatásához. Azután a nyár közepén, de különösen már a nyár végén látni lehetett azt, hogy a sokirányú osztogatás eredményeképpen el fognak fogyni a keretek, látni lehetett a költségvetés tervezésénél, hogy a “többet az önkormányzatoknak” kampányszlogen nemcsak hogy nem teljesíthető, hanem az önkormányzati szférában komoly megszorítások várhatók. Sőt, az is kiderült, hogy az egész Széchenyi-tervre nincsen már tulajdonképpen szüksége az új vezetésnek.
Ebben az új helyzetben a mi említett önkormányzati vezetésünk természetesen átértékelte a helyzetet, és ennek az átértékelésnek az eredménye az lett, hogy szeptemberben - véletlenül - határidőre ezt a pályázatot az említett pályázati helyre nem tudták beadni. Még egyszer mondom: véletlenül, egy úgymond adminisztratív hiba folytán.
A kényelmetlen helyzetet természetesen áthidalandó, ugyan megígérik akkor közvetlenül, hogy első alkalommal, ha erre mód lesz, tovább fognak pályázni, csak közben kiderül, hogy nem 860 milliós ez a pályázat, hanem csak 260, azaz 600 millió ebben a dologban, ebben a pályázatban, ami a lakáspályáztatás, megspórolódik.
Tisztelt Ház! Az önkormányzatok anyagi feltételeinek az új országos vezetés általi megkurtítása nemcsak közvetlenül hatott - és ezzel a példával, amit csak kiragadtam, ezt akartam bemutatni -, hanem közvetetten is. Tehát nem csupán arról van szó, amiről itt a beszédek eddig nagyrészt szóltak, hogy kevesebb az a forrás, ami lejut az önkormányzatokhoz, hanem ez a bizonyos új helyzet azt is előidézte, hogy az az attitűd, az a lendület, ami korábban volt az önkormányzatokban, hogy lakást építsenek, sajnos, leszűkült.
Még két megjegyzés. Azt gondolom, hogy ez a leszűkítés az igazi kivéreztetése az önkormányzatoknak, ezt a szót a jeles fővárosi MSZP-s képviselő asszony mondta, azt hiszem, hogy akkor még nem is beszéltem a kiárusításokról.
Befejezésül: igaz volt az a felvetés, itt valaki szólt az ügyben, hogy nem jó ennek a vitanapnak a címe. Én is azt gondolom, hogy egy picit lehetne rajta pontosítani, tudniillik átváltoztatnám, a „becsapott önkormányzatok” helyett a „becsapott emberek” címet adnám neki. Köszönöm szépen. (Taps a Fidesz és az MDF soraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť