GY. NÉMETH ERZSÉBET

Full text search

GY. NÉMETH ERZSÉBET
GY. NÉMETH ERZSÉBET (MSZP): Köszönöm szépen a szót, elnök asszony. Tisztelt Ház! Kedves Képviselőtársaim! Úgy látszik, nem ugyanazokból a számokból dolgozunk, vagy pedig nem ugyanannak az önkormányzati rendszernek különböző önkormányzati településeken, képviselő-testületekben vagyunk a tagjai. (Közbeszólás az ellenzék soraiból: Ez igaz!) Amit eddig hallottunk itt kedves fideszes és MDF-es képviselőtársaimtól, úgy érzem, némi kiegészítésre, némi magyarázatra szorul.
A főváros megítélése és az én megítélésem szerint az elmúlt négy év, az Orbán-Torgyán-kormány elmúlt négy éve alatt kivéreztetés és politikai diszkrimináció zajlott az önkormányzatok tekintetében. (Babák Mihály és Domokos László közbeszól.) Nézzük sorban, hogy mit jelentenek ezek a számok tükrében a fővárost illetően! A Fővárosi Önkormányzatnál illetékbevétel többletelvonásából származó forráskiesés 2001-ben 5,9 milliárd forint, 2002-ben 6,7 milliárd forint volt.
(9.40)
Adóerő-képesség miatti átcsoportosítás 1999 és 2002 között összesen 22,1 milliárd forint volt. A forrásmegosztás újraszabályozása és küszöbértékek bevezetése miatt 2001-ben és 2002-ben 16,6 milliárd forint forrásátrendeződést jelentett fővárosi szinten. Itt szeretnék külön kitérni arra a kétszer ötmilliárd forintra, amit egyébként a célok tekintetében a kerületi önkormányzatok jó célra, földút- és csatornaprogramra kaptak, de ezt sikerült az előző kormányzatnak, az előző parlamentnek alkotmányellenesen megtennie, éppen ezért az Alkotmánybíróság meg is semmisítette ezt a forrásmegosztási törvényt. A BKV esetében a tarifa reálértéken tartásának meg nem engedése, ennek ellehetetlenítése 1999 óta évi hárommilliárd forint kiesést okozott.
Szeretnék még egy nagyon fontos területről beszélni, ez pedig az önkormányzati tűzoltóságok finanszírozása: ez a Fővárosi Önkormányzat esetében 2002-ben egymilliárd forint forráskiesést jelentett.
Ugyanakkor itt a képviselőtársaim az elmúlt egy évről olyan kijelentéseket tettek, amelyek mellett nem mehetünk el szótlanul. Azt gondolom, hogy a mai politikai vitanap címe az előző négyéves kormányzati ciklusra illik, hiszen 2003-tól a 2003-as költségvetésben jelentős módosulások következtek be az önkormányzati finanszírozásokat illetően. Néhány számot szeretnék mondani. Bóka képviselő úr közben visszaérkezett: nagyon örülök, így meg tudja hallgatni. (Domokos László: Ne személyeskedjen, képviselő asszony!) Tehát az őáltala képviselt terület, Balatonfüred ebben az évben 38,5 százalékos plusz többletforrást kapott. (Szórványos taps az MSZP soraiban. - Göndör István: Erről kellene beszélni!) A másik képviselőtársunk, aki előttem szólt, Gémesi képviselő úr: az őáltala vezetett település, Gödöllő ebben az évben 57 százalékkal több finanszírozást kapott, mint 2002-ben. (Dr. Kovács Zoltán közbeszólása.) A pontos számok és a pontos összegek egy rendeletben a Magyar Közlönyben olvashatók, de hogy a jegyzőkönyv számára is fennmaradjon: Gödöllő tekintetében 1 milliárd 467 millió forintról 2 milliárd 296 millió forintra emelkedett a központi költségvetési forrásokból, az ezekből a kapcsolatokból származó bevétel. (Kósa Lajos: És a feladatok?) Mennék még tovább azon a négy éven, amit az önök által vezetett (Közbeszólások a Fidesz soraiból. - Az elnök csenget.) időszak jellemzett…

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť