GY. NÉMETH ERZSÉBET

Full text search

GY. NÉMETH ERZSÉBET
GY. NÉMETH ERZSÉBET (MSZP): Köszönöm szépen, elnök asszony. 1998 és 2002 között címzett támogatásban a Fővárosi Önkormányzat egyáltalán nem részesült, egyetlenegy alkalommal kaptunk címzett támogatást (Dr. Kontrát Károly: Nem igaz!), akkor, amikor az akkori kormány, illetve a fideszes képviselőtársaim nem tudták, hogy a Vámosmikolán található szociális otthon a Fővárosi Önkormányzathoz tartozik (Dr. Kontrát Károly: Nem igaz!); lehet, hogy az akkor, a döntés után hivatalba lépett Mikola miniszter úr neve segítette ennek a címzett támogatásnak az elnyerését. (Dr. Kontrát Károly: Gyenge poén volt!) Nem tudom, hogyan számolt a Fidesz vezérszónoka. Lehetséges, hogy a Fővárosi Önkormányzathoz beszámolta 1998 és 2002 között még az előző kormány, a Horn-kormány által biztosított címzett támogatásokat. A Fővárosi Önkormányzat ezen az egy vámosmikolai támogatáson kívül nem részesült több pénzben.
Nagyon sokat beszéltünk tegnap itt a Házban a 4-es metró kapcsán, a tegnapi törvényjavaslat tárgyalása során a metróberuházás leállításáról. Én azt gondolom, hogy az a 60 milliárd forint és az az ötévnyi késedelem, amelyet a fővárosnak, de az országnak is okozott az előző kormányzat, példátlan a magyarországi önkormányzatok tekintetében.
Nézzük meg gyorsan még, hogy mi változott meg 2003-tól. Megszűnt a politikai diszkrimináció, a főváros tekintetében mintegy 33 százalékkal több forrást kapott a fővárosi összes önkormányzat, tehát a kerületeket is ebbe beleértem, és teljes mértékben finanszírozza a Medgyessy-kormány a központi béremelések fedezetét, a fővárosban egyetlenegy önkormányzat sem kerül olyan helyzetbe (Közbeszólás a Fidesz soraiból: Szerencsés város!), hogy pályáznia kellene az erre létrehozott bérhiki-alapra. (Közbeszólások a Fidesz soraiból: Nem is tud! - Nem tud!)
Folytatódik a metróépítkezés, tehát én azt hiszem, hogy ebben is egy jelentős előrelépés van, és ebben az évben címzett támogatásban is fog részesülni a főváros, ha minden igaz, akkor még ezen az ülésszakon elfogadják a Bajcsy Kórház és a XX. kerületben a Csili Művelődési Ház támogatását.
2002 végén is egy jelentős támogatásban részesült a főváros.
A tavalyi évi költségvetéskor szanálták a BKV 38 milliárdos adósságát. Úgy gondolom, hogy ez is példaértékű, és sajnos az előző kormányzat ebben az ügyben semmit nem tett és semmit nem lépett.
Mit várunk 2004-től? Abban bízunk, hogy több szabadon felhasználható forrás lesz az önkormányzatok számára, a városi tömegközlekedésre pedig sikerül elérni, hogy tömegközlekedési támogatást kapjanak mindazon városok, amelyek tömegközlekedést tartanak fenn. Én úgy vélem, kedves képviselőtársaim, hogy az az alaphang lenne a követendő példa, amit a szocialisták vezérszónoka, Toller László ennek a vitának megpróbált ma megadni, és arról kellene közösen együtt beszélnünk, hogy hogyan lehet a magyarországi önkormányzati finanszírozási rendszert, a közigazgatási reformot átalakítani, nem pedig vádaskodni és olyan kijelentéseket tenni, amelyeket nagyon könnyű egy Közlönyből megcáfolni.
Köszönöm szépen. (Taps az MSZP soraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť