KÓSA LAJOS

Full text search

KÓSA LAJOS
KÓSA LAJOS (Fidesz): Elnök Úr! Tisztelt Ház! Kedves Képviselőtársaim! 1990 volt a legjobb költségvetési pozíciójú éve a magyar önkormányzatoknak, és 2003 a legrosszabb. Ez egy olyan folyamat, amelyben voltak vargabetűk - a Bokros-csomag különösen drámai volt az önkormányzatok költségvetését vagy finanszírozását tekintve -, voltak átmeneti javulások - amikor a gázközművagyon privatizációs értékhányadát kifizették az önkormányzatoknak, amit az előző kormány nem fizetett ki -, de egyik kormányzat alatt sem fürdött senki sem pénzben az önkormányzati rendszerben, és ma odajutottunk, hogy az önkormányzati rendszer működése alapvetően veszélyeztetett.
Ha figyelték a vitát, akkor mindenki egyetérthet abban, hogy az önkormányzati rendszer költségvetésében, feladataiban, struktúrájában alapvető reformra szorul. És ha a jövőről beszélünk, kedves képviselőtársaim, akkor most kell megállapítanunk egy borzasztó nagy tragédiát: látható, hogy az önkormányzati rendszer reformja ebben a ciklusban nem valósul meg, és itt már pontot lehet a mondat végére tenni (Dr. Kis Zoltán: Ha nem szavazzátok meg?), mégpedig a következő okok miatt.
Tudjuk, az államháztartási törvényt, a költségvetési törvényt és a parlament, a kormány működését ismerve, hogy a jövő évi, 2004. évi költségvetés tervezése már elindult. Ahhoz, hogy a nyilvánvalóan óriási költségvetési konzekvenciákkal járó önkormányzati reformot a költségvetésbe be lehessen építeni, már most a végére kellene érnünk a költségvetés számára az önkormányzati reformfolyamatnak, és most nem az önkormányzati vitanapra kellene a parlamentnek sort keríteni, hanem most kellene a zárószavazásának lenni annak a törvénynek, ami az önkormányzati reformot rögzíti.
(11.20)
Ha ez nincs meg, tessék megmondani, hogyan lehet a 2004-es költségvetési évben most, amikor a tervezés már folyamatban van, ezeknek a kihatásait beépíteni. Nagyon egyszerű, sehogy, hiszen még a parlament, még a kormány előtt sincsenek ezek az anyagok. Ágh Attila professzor úr és néhány professzor tanulmányaiban internetes honlapokról lehet nem a fő döntéseket, hanem esetleges ideákat a szónak a szoros meg átvitt értelmében megtudni. Látszik, hogy a 2004. évi költségvetés a köztársaságban úgy készül el, hogy abba az önkormányzati reform nem lesz átvezetve. Erről már egész egyszerűen lekéstünk.
Mi fog utána történni? Kérdezem én, vajon hol van az a kormány, amely a választások előtti évben, a 2005. évben a költségvetésben fogja az önkormányzati rendszer reformját megvalósítani, főleg akkor egyébként, amikor a miniszterelnök arról beszél, hogy a következő év a takarékosság éve lesz. Ha a takarékosság éve lesz, akkor kérdezem én, hogyan lehet egy olyan óriási rendszer reformját finanszírozni és annak az előkészítését, mint az önkormányzati rendszer.
Itt egy olyan problémával állunk szemben, amit egyébként… - kérdezzenek meg politológus hallgatókat, második félév első előadás: az a kormány, amely egy ilyen méretű rendszer reformját az első regnáló évében nem készíti elő úgy, hogy a második, általa készített költségvetési évben ennek a költségvetési konzekvenciái nincsenek meg, az erről a dologról már lemaradt. Lassan mondom, hogy mindenkinek világos legyen - és remélem, a jegyzőkönyv is pontosan rögzíti -, ez már lemaradt, és a magyar kormány erről lecsúszott. Dacára annak egyébként - itt szeretném megerősíteni az ellenzéki képviselők attitűdjét ezzel kapcsolatban -, szeretnénk segíteni az önkormányzati reformot, természetesen az elveinket nem feladva, de itt már látszik, nem lesz megalapozott az a hivatkozás, amikor az ellenzék lesz majd ennek is az oka, mint a paksi erőműnek, esetleg az iraki válságnak s a többi, s a többi, mert ma ez a sztenderd panel, bármi probléma történik a világban, azt leginkább a Fidesz-képviselők meg az előző kormány számlájára kell írni. Ebben nem lesz ez jogos, kedves képviselőtársak, mert az a helyzet, ami most kialakult, egyenes következménye annak, hogy az MSZP első évét nem a kormányzással töltötte az önkormányzati rendszer szempontjából, hanem egyebekkel volt elfoglalva.
Ez nagyon tragikus, kedves képviselőtársak, mert egyébként az önkormányzati rendszer alapvető reformra szorul. Ma tényleg az folyik, hogy eljutunk oda, ahonnan nemigen lesz lejjebb, és ha ide eljutunk, és tömegével kerülnek az önkormányzatok olyan helyzetbe, ami sem a finanszírozás, sem a működőképesség fenntartása szempontjából nem elviselhető, akkor már nem a reformon kell gondolkozni a kormánynak, hanem tüzet oltani. Márpedig, aki a tűzoltással foglalkozik, az aligha azon gondolkozik, hogy hogyan kell a házat megtervezni.
Itt tartunk ma, 2003-ban kora nyáron, kedves képviselőtársak, ez az önkormányzati rendszer szempontjából fölöttébb tragikus és nagyon sajnálatos.
Köszönöm a figyelmüket. (Taps az ellenzéki pártok padsoraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť