NÓGRÁDI ZOLTÁN

Full text search

NÓGRÁDI ZOLTÁN
NÓGRÁDI ZOLTÁN (Fidesz): Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Wekler Ferenc képviselőtársam, polgármester kollégám felvetésére szeretnék reagálni egy-két pontosítással.
Tisztelt Képviselő Úr! Tisztelt Polgármester Úr! Megkezdődött az IDEA-program társadalmi vitája, és el kell menni a polgármesterek közé ebben a társadalmi vitában, mert kialakult egy nagyon komoly pánikhangulat. Nem én mondom ezt a pánikhangulatot, hanem azok a több évtizede közigazgatási gyakorlatban lévő egykori tanácselnök, most polgármester kollégák, akik azt mondják, hogy a kistérségi szintre való önkormányzati jogok megfogalmazása, magyarul ha a kistelepülésekről a kistérségi szintre visszük fel az önkormányzati alapjogokat, az önrendelkezés jogát, akkor az nem más, mint a járási tanácsrendszer visszahozása. Ezért alakult ki pánikhangulat a kistelepüléseken, ezért alakult ki pánikhangulat a kistelepülési polgármesterek körében, hiszen önök a helyi települési alapjogok egy részét kistérségi szinthez akarják rendelni, ami nem egy egyértelmű, szerves fejlődési folyamat eredményét keltheti.
Egy másik nagyon fontos dolog, tisztelt képviselőtársam: az IDEA-programban nemcsak önkéntes társulások vannak megemlítve, az IDEA-programban kényszertársulás, kötelező társulás van említve, amely nem az önkormányzati rendszer szerves fejlődésének a pályáját mutatja. A kötelező társulás, a kényszertársulás előbb-utóbb azt vonja maga után, hogy egyes települések át kell hogy adják ezen kötelező és kényszertársulásoknak az intézményeik fenntartását, amely - egyetértve Gémesi képviselő úrral, polgármester úrral - azt az erőt vonja ki a településekből, ami az eddigi felhajtóereje volt az egész önkormányzati rendszernek, és meggyőződésem, hogy a magyar demokratikus berendezkedésnek is egyik nagyon komoly motorja volt.
És még egy nagyon fontos funkció: önök a területfejlesztési intézményrendszer ürügyén, önkormányzati reform ürügyén akarnak bizonyos alapjogokat, önrendelkezési jogokat átemelni. Nem célszerű és nem tisztességes, a területfejlesztéssel szemben nem tisztességes, hogy ennek okán és ürügyén önkormányzati rendszert alakítunk át, méghozzá erőltetett módon.
Köszönöm. (Taps az ellenzéki padsorokban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť