SISÁK IMRE JÁNOS

Full text search

SISÁK IMRE JÁNOS
SISÁK IMRE JÁNOS (MDF): Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Képviselőtársaim! Gy. Németh Erzsébet képviselő asszony azt mondta, hogy valószínűleg nem ugyanazokból a számokból dolgozunk.
Én szeretném a képviselő asszony figyelmét felhívni arra, a miniszter asszony azt mondta, hogy egyes becslések szerint 200 milliárd forint hiányzik a magyar önkormányzatok költségvetéséből, más vélemények szerint 100-120 milliárd forint hiányzik az önkormányzati költségvetések finanszírozásából. A képviselő asszony azt mondta, hogy az Orbán-Torgyán-kormány idején az önkormányzatok kivéreztetése folyt. Képviselő asszony, nekem csak egyetlen kérdésem van: ha önök szerint ezekre a lépésekre került sor a korábbi kormányzat idején, akkor önök miért folytatják ezeket a lépéseket?
Az önök önkormányzati kabinetje azt mondta, hogy a kormánytól független önkormányzatokra van szükség. Éppen ezért 2003-ra 50 milliárd forintot ígértek az önkormányzati működési költségvetéshez, és 50 milliárd forint plusz fejlesztési forrást ígértek. Tisztelt Képviselő Asszony! Ehhez képest az önök számára oly fontos tudásalapú társadalomnál, amely a közoktatásban nyilvánulna meg, az 50 százalékos bérfejlesztés szükséges forrástöbblete 182,5 milliárd forint. Azt gondolom, ez a szám ön előtt is ismert - ehhez képest 113 milliárd forintot juttattak az önkormányzatoknak erre a célra.
Én azt szeretném megkérdezni, hogy ha a számok egyértelműen azt bizonyítják, és az önkormányzati szövetségek egyértelműen azt mondják, hogy 117 milliárd forint hiányzik ebben az évben az önkormányzati költségvetésből, akkor a közüzemi kiadások növekményeihez, a nullszázalékos dologi automatizmushoz miért ragaszkodtak? Miért nem emelték meg az önkormányzati költségvetéseket legalább az infláció mértékével 2003-ban? A költségvetési törvény egyébként egyértelműen fogalmaz; az elmúlt évben az önkormányzatok tőke- és felhalmozási jellegű kiadásai (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret lejártát.) 295,5 milliárd forintot tettek ki, ebben az évben csak 295,4 milliárd forintot - csökkent a forrásfelhasználás. (Taps az ellenzéki pártok padsoraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť