PARRAGH DÉNES

Full text search

PARRAGH DÉNES
PARRAGH DÉNES (Fidesz), a napirendi pont előadója: Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Ház! A paksi atomerőműben az április 10-én történt súlyos üzemzavar óta majdnem két hónap telt el. Azonban ezen két hónap alatt is szinte alig telt el úgy nap, hogy valamilyen újabb hírről, újabb eseményről ne kaptunk volna tudósítást, hogy ne foglalkoztunk volna Paks ügyével. Ez sajnos nemcsak azért történt, mert az üzemzavar súlyos besorolást kapott és nemcsak azért, mert jelentős hatással van a magyar energetikai ellátásra is, hanem azért is, mert számos további kisebb üzemzavar, mérési pontatlanság, kommunikációs hiba szinte nap mint nap előfordult.
A parlament több bizottsága, így a környezetvédelmi bizottság is foglalkozott természetesen az eseményekkel. A környezetvédelmi bizottság két alkalommal is több órán keresztül hallgatta meg az illetékeseket. Ez a két bizottsági ülés is meggyőzött bennünket arról, hogy parlamenti szakbizottsági ülésen nem lehet kellőképpen sem az események menetére kellő magyarázatot kapni, sem fölmérni azokat a tennivalókat, amelyek adott esetben akár a törvényhozásra is hárulnak. Számos részletre nem kaptunk választ, számos olyan új szempont viszont fölmerült, ami mind a törvényalkotás szempontjából érdekes, mind pedig azt mutatta, hogy szakmai bizottságokat átívelő vagy akár szaktárcákat átívelő feladatokról is szó lehet.
Pedig fontos lenne, hogy tiszta képet lássunk, hiszen Paks, a paksi atomerőmű adja ma a magyar villamosenergia-termelés 40 százalékát. Függetlenül attól, hogy az atomenergia alkalmazásának támogatója vagy nem támogatója-e valaki, tudnunk kell, látnunk kell, hogy a paksi atomerőmű energiatermelése a magyar villamosenergia-termelés szempontjából pótolhatatlan hányadot jelent, és jelenleg a magyar energetikai rendszer nem is alkalmas arra, hogy az esetleges nagyobb energiakiesést pótoljuk.
A felállítandó bizottságnak természetesen nem az a dolga, hogy a szakemberek helyett, az atomfizikusok helyett szakmai kérdéseket döntsön el. Eddig is születtek már szakértői vélemények, ezután is fognak ilyenek születni, a bizottság is bármilyen szakértőt fölkérhet, de nem az a dolga, hogy a szakértők munkáját helyettesítse. És nem is az a dolga, hogy a felelősséget megállapítsa, hiszen arra vannak minden szinten megfelelően felhatalmazottak, a paksi erőmű vezetői, az erőmű tulajdonosa, a felügyeletet ellátó miniszter vagy miniszterek és a kormányt vezető miniszterelnök. De látható, hogy az rt. vezetői késtek a tájékoztatással, a felelősök megállapításával, a naponta előforduló mérési, technológiai és kommunikációs zavarok azt mutatják, hogy nem urai a helyzetnek. Sajnos, késett a felelős miniszter is a felügyeleti intézkedések megtételével.
Az erőmű vezetésének a problémát a szőnyeg alá söprő határozatlan és láthatóan nem őszinte lépései sokat ártottak a paksi erőműnek, sokat ártottak az atomenergia-felhasználás megítélésének. Nemhogy az eddig az atomenergiát ellenzők táborát tudták volna esetleg tovább megnyerni, hanem sajnos még az atomenergia felhasználását támogatók körében is kétségeket ébresztettek. Márpedig őszinteségre, tisztánlátásra, a további üzemeltetés meggyőző biztonságának a garantálására lenne szükség. Szükség lenne erre az erőműben dolgozó több ezer ember miatt, a Pakson és környékén élő emberek miatt, az atomenergiával foglalkozó mérnökök, atomfizikusok megbecsülése, munkája miatt és természetesen a biztonság és az energiaellátás miatt, az egész ország lakossága miatt. Úgy érezzük, hogy nyugalomra van szükség, a Pakson élők és dolgozók támogatására van szükség, és az atomenergia megfelelő helyre tételére, becsületének visszaállítására. Ezt pedig csak őszinteséggel, tisztánlátással és az események teljes feltárásával érhetjük el.
A szakmai kérdéseket a szakemberek döntsék el, a felelősséget pedig az arra felhatalmazottak állapítsák meg. De biztosítani kell azt, hogy ne fordulhasson elő, hogy hiányos szakmai tervezésű berendezések engedélyezése történjen meg, hogy sorozatos emberi mulasztások veszélyeztessék a technológiát és az ott élő emberek biztonságát, hogy megkésett és hiányos tájékoztatást kapjanak az emberek, hogy személyi és szakmai hibákra ne derüljön fény, és ne most derülhessen csak ki olyan hiányosság, hogy az erőművek szellőzőiben a szűrőberendezést biztonsági számítások helyettesítették, mely biztonsági számítások sajnos a súlyos üzemzavar esetén nem működtek.
(19.40)
Sajnos, az Atomenergia Hivatal megállapítása, vizsgálata is egybecseng a korábbi bizottsági véleményekkel, jelentősen elmarasztalja az erőmű megállapításait, azokat a tételeket húzza alá, amelyeket az előbb is ismertettem.
De nemcsak az eddig történtek fontosak. Fontos az is, hogy a súlyos üzemzavar következményei mikorra kerülnek elhárításra, ki, hogyan és milyen forrásból csinálja, hogyan végzi el, és nagyon fontos az is, hogy az erőmű meghibásodásával, a további karbantartásával és a munkálataival járó energiakiesést hogyan pótoljuk a magyar energiaellátásban. Nagyon fontos az, hogy ez hogyan fog történni, és a magyar állampolgároknak, a magyar polgároknak, a magyar adófizetőknek ez mennyi pénzébe fog kerülni.
A fenti indokok miatt javasoltuk képviselőtársammal a vizsgálóbizottság felállítását, és kérem a tisztelt Házat, a vizsgálóbizottság felállítását támogassák.
Köszönöm szépen.

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť