DR. HANKÓ FARAGÓ MIKLÓS

Full text search

DR. HANKÓ FARAGÓ MIKLÓS
DR. HANKÓ FARAGÓ MIKLÓS igazságügyi minisztériumi államtitkár, a napirendi pont előadója: Köszönöm szépen, elnök asszony. Hölgyeim és Uraim! Tisztelt Országgyűlés! Az önök előtt fekvő törvényjavaslat jogszabályainknak abba a csoportjába tartozik, amelyek célkitűzése az Európai Unióhoz való csatlakozás előkészítése. A jelen esetben azonban nem a szűkebb értelemben vett jogharmonizáció a javaslat célja, vagyis nem közösségi irányelveket ültetünk át a magyar jogba, hanem kiegészítő jellegű illeszkedési szabályokat alkotunk, közvetlenül alkalmazandó közösségi szabályok zökkenőmentes hatályosulása érdekében. Erre azért van szükség, mivel a csatlakozás időpontjától a hazai bíróságoknak a közösségi jogot is érvényesíteniük kell. Így minden magyar bíróság egyúttal az Unió bíróságává is válik.
A közösségi jog egységes értelmezését az Európai Bíróság biztosítja. A nemzeti bíróságok és az Európai Bíróság kapcsolata egy sajátos mechanizmus, az úgynevezett előzetes döntéshozatali eljárás révén bonyolódik. Ennek az eljárásnak a keretében a tagállami bíróságok a közösségi jogra vonatkozó jogértelmezési kérdéseikkel az Európai Bírósághoz fordulhatnak, és a kapott értelmezés fényében kell eldönteniük az előttük folyó ügyet. Az előzetes döntés egyúttal a közösségi jog magánszemélyek által történő érvényesítésének leggyakrabban igénybe vett eszköze is.
A polgári perrendtartásról és a büntetőeljárásról szóló törvény módosításának az a célja, hogy a jogalkalmazók figyelmét felhívja az előzetes döntés eljárási eszközére, másfelől pontosan meghatározza azt az eljárási formát, amelyet az előzetes döntés kérelmezésekor alkalmazni kell.
(18.40)
Az előzetes döntés intézményéhez kötődő módosításokon túl a javaslat megteremti a szükséges illeszkedési szabályokat két, polgári jogi igazságügyi együttműködési tárgyú közösségi rendelet alkalmazásához. A Közösség ugyanis a közelmúltban rendeleti úton szabályozta a polgári ügyekben az iratok kézbesítése, valamint a bizonyítás felvétele során történő együttműködés kérdéseit. A rendeletek közös jellemzője a tagállamok bíróságai közötti együttműködés egyszerűsítésére, gyorsítására, közvetlenebbé tételére való törekvés. E szabályok révén a magyar bíróságok számára is könnyebbé, hatékonyabbá válik majd a jogsegély kérelmezése és teljesítése. A javaslat a rendeletek alkalmazhatóságához szükséges kisebb kiigazításokat végzi el.
A törvényjavaslat rendeltetése tehát az, hogy egyértelmű eligazítást adjon a közösségi jog egyes speciális szabályainak alkalmazásához, és ennek révén megkönnyítse bíróságaink munkáját, illetve segítse a jogkereső közönséget jogainak érvényesítésében. Kérem önöket, hogy támogassák a javaslatot.
Köszönöm szépen a figyelmet. (Szórványos taps az MSZP és az SZDSZ padsoraiból.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť