LEZSÁK SÁNDOR

Full text search

LEZSÁK SÁNDOR
LEZSÁK SÁNDOR (MDF): Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Államtitkár Úr! Az Országgyűlés jelenleg tárgyalja a több cikluson keresztül megbízatást kapott főállású polgármesterek korengedményes nyugdíjba vonulási lehetőségének törvényi feltételeit. Sajnos, a polgármesterek jelentős köre nem veheti igénybe ezt a lehetőséget, ezek a tiszteletdíjas, más néven a társadalmi megbízatású polgármesterek. Sorsukon a jelenleg megnyitott és a Ház által tárgyalt törvényhelyeken nem lehet módosító indítványok révén segíteni, az Országgyűlés késlekedése viszont méltánytalan helyzetbe hozná ezeket a polgármestereket a főállásban polgármesteri tisztet betöltőkhöz viszonyítva.
Kik is maradnak ki a méltányos rendezésből? A kis falvak többségében általában tiszteletdíjas, társadalmi megbízatású polgármesterek látják el a polgármesteri teendőket, részben azért is, hogy ezzel a megtakarított összeggel is mérsékeljék önkormányzatuk kiadásait. Ezek mellett a polgármesterek mellett általában a hivatal is kis létszámú, felelősségük azonban megegyezik a főállású és nagyobb hivatalra támaszkodni tudó polgármesterek felelősségével.
A polgármesteri tiszteletdíj után jelenleg is kell társadalombiztosítási járulékot fizetni, emellett a főállás után is fizetik a szükséges járulékokat a tiszteletdíjas polgármesterek. Az Európai Unió országaiban is azonos a főállású és a tiszteletdíjas polgármesterek nyugdíjba meneteli jogosítványa. Nem látok arra nézve különösebb indokot, hogy éppen a kistelepülések gondjait jelképes összegek fejében ellátók ne vehessék igénybe az Országgyűlés előtt most tárgyalt korengedményes nyugdíjazás feltételeit. Mi erről a tárca véleménye? Köszönöm szépen.

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť