KOVÁCS LÁSZLÓ

Full text search

KOVÁCS LÁSZLÓ
KOVÁCS LÁSZLÓ külügyminiszter: Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Ház! A kormány megalakulása óta nagyon következetesen törekedett arra, hogy megoldja a kedvezménytörvény körüli problémákat, hogy feloldja azokat a feszültségeket, amelyek a kedvezménytörvénnyel összefüggésben keletkeztek Magyarország és egyes szomszédai viszonyában, és feloldjuk azokat a félreértéseket is, amelyek Magyarország és az európai intézmények között jöttek létre a kedvezménytörvénnyel összefüggésben.
Határozott törekvésünk volt, hogy a módosítások, amelyek elkerülhetetlenek, ne érintsék a törvény eredeti céljait. Határozott törekvésünk volt, hogy a módosítások során ne csökkenjenek a kedvezmények. És határozott törekvésünk volt, hogy a módosítások alkalmazhatóvá tegyék a törvényt a szomszédos országokban, mert a legszebb megfogalmazások és a legjobb szándékkal kialakított rendelkezések sem érnek a gyakorlatban semmit, ha azokat a szomszédos országok egyike-másika, esetleg európai intézmények támogatásával, nem engedi alkalmazni.
Közel egy évig folyt az egyeztető munka, számos kérdés, interpelláció hangzott el - teljesen jogosan és érthetően - a parlamentben is ennek a folyamatnak az állásáról. Egyeztettünk a határon túli magyarság szervezeteivel, pártjaival, a magyar parlamentben képviselt pártokkal, egyeztettünk a szomszédos országok kormányaival, és egyeztettünk minden érintett európai intézménnyel, érthető módon különös tekintettel és figyelemmel az Európai Unióra, hiszen a csatlakozásunk időközben karnyújtásnyi távolságra került. Számos kompromisszumot alakítottunk ki az egyeztetések során, még szombaton is, a MÁÉRT ülését megelőzően és magán az ülésen is a tanácskozással párhuzamosan fogadtunk be módosító indítványokat abban a szellemben, amely összhangban van a kormány említett törekvéseivel.
Örömmel és elégedetten tájékoztatom a tisztelt Házat, hogy törekvéseink sikerrel jártak. Sikerült mindvégig megőrizni a törvény eredeti céljait; a törvény módosított formájában is változatlan támogatást ad a határon túli magyarságnak ahhoz, hogy szülőföldjén boldoguljon, hogy megőrizze magyarságát, nyelvét és kultúráját, és ahhoz, hogy zavartalan legyen a kapcsolattartása Magyarországgal. Sikerült nemcsak megőrizni, de bővíteni is a kedvezményeket. Csak néhány példa: egy gyermek után is jár most már a nevelési-oktatási támogatás, évente négyszer vehető igénybe a 90 százalékos utazási kedvezmény, kedvezményt kapnak a Kárpát-medencében élő akadémikusok, a Magyar Tudományos Akadémia Magyarország határain kívül élő külső tagjai, és módosítottuk a hatálybalépés időpontját is.
(13.20)
Azt mondtuk, nem az európai uniós csatlakozás napjától, hanem a törvény kihirdetésének napjától lehet alkalmazni. És sikerült a törvényt alkalmazhatóvá tenni azzal, hogy kiiktattunk vagy átfogalmaztunk, vagy módosítottunk minden olyan megfogalmazást, ami az európai intézményeknek vagy egyes szomszédoknak elfogadhatatlan volt, és ami az alkalmazás útjába állt. Kiiktattuk az etnikai alapon történő és az Unió számára elfogadhatatlan megkülönböztetést a törvényből, a határon túl, a szomszédos országokban történő alkalmazás során, és megoldottuk a támogatások célba juttatásával kapcsolatos vitát is úgy, hogy lehetővé tettük mind az egyének, mind a szervezetek számára a hozzájutást. Mindez lehetővé teszi, hogy a törvény 2004. május 1-je után is alkalmazható legyen.
Őszintén sajnáljuk, hogy a Fidesz és két határon túli magyar szervezet nem írta alá a zárónyilatkozatot, és nem fogadta el a módosítást. Nem értjük ennek okát, de reméljük, hogy amikor a kormány jó szívvel és nyugodt lelkiismerettel a parlament elé terjeszti ezt a törvénymódosító csomagot, akkor a Fidesz is (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.) együtt fog szavazni a másik három parlamenti párttal.
Köszönöm szépen a figyelmet. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť