NÉMETH ZSOLT

Full text search

NÉMETH ZSOLT
NÉMETH ZSOLT (Fidesz): Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Tisztelt Miniszter Úr! Ön azt állítja, hogy egy év intenzív munkát végeztek a státustörvény körül. Én azt tudom mondani, hogy a saját tapasztalataim alapján az elmúlt egy esztendőben a kormányzat cserben hagyta a státustörvényt, nem biztosította megfelelő nemzetközi diplomáciai védelemben, nem kaptak a diplomatáink megfelelő eligazítást a törvénnyel kapcsolatban, és ennek eredményeként az elmúlt egy esztendőben nem javult a nemzetközi klíma a státustörvény körül, hanem romlott.
Ugyanakkor megtorpant Magyarországon is a törvény végrehajtása. Gyakorlatilag semmi a státustörvénynek a tartalmi előirányzatai közül nem került folyósításra. A 20 ezer forintos támogatásokból a 2002-es nem került kifizetésre, 2003-ban meg sem pályáztatták ezeket a családtámogatásokat. Tehát a határon túli családoknak 5-6 milliárd forinttal tartozik a magyar költségvetés.
Nem érti Kovács László külügyminiszter úr, hogy miért nem támogattuk a MÁÉRT záródokumentumát. Szeretném röviden elmondani, számunkra a státustörvény nem a segélyezésről szól, hanem a határon túli magyarok önszerveződésének az elősegítéséről. Önök mindent, ami a határon túli magyarok önszerveződését segítette volna, ki akarnak iktatni ebből a törvényből, különös tekintettel a magyarigazolványra gondolok. A magyarigazolvány leselejtezését a magunk részéről nem tudjuk támogatni, mint ahogy a határon túl működő irodák, szervezetek szabályozásának a megszüntetésére sem tudunk igennel szavazni.
Medgyessy Péter világossá tette, hogy nincs kompromisszum a magyarigazolvány ügyében. Ha nem lesz kompromisszum a magyarigazolvány ügyében, akkor a parlamentben sem fogjuk tudni támogatni a szavazatunkkal a státustörvénynek ezt a változatát (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.), mert az a határon túli magyarok cserbenhagyása lenne a részünkről.
Köszönöm szépen a figyelmet. (Taps az ellenzéki pártok soraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť