BÚSI LAJOS

Full text search

BÚSI LAJOS
BÚSI LAJOS (Fidesz): Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Államtitkár Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Az előttünk lévő törvényjavaslat - itt már a bizottsági többségi, illetve kisebbségi véleményeknél elhangzott - igen furfangosan van megszerkesztve, mivel hiányoznak belőle ott, a 3. mellékletnél azok a fölsorolások, hogy melyik pályázat, címzett támogatási igény miért is nem felelt meg. Nem is lett volna talán ez annyira feltűnő, ha az a kettő nem jelent volna meg, mert akkor az ember kereste volna abban a közlönyben, amire itt már Jauernik úr tett utalást, mely fölsorolja, hogy melyek nem lesznek támogatottak ezek között a pályázatok között. Igen ám, csak a furfangosság még ott is rejlik, amit államtitkár úr elmondott, hogy milyen kritériumok alapján állapították meg a szakmaiságot. Itt majd a politikáról nyilván még fog szó esni az elkövetkezendő időszakban. A szakmaiságról néhány szót:
Két konkrét témakörrel szeretnék foglalkozni ezek közül a pályázatok, címzett igények közül. Az egyik az egészségügy témaköre, a másik pedig a sokat emlegetett víz-, szennyvíz-elvezetési rendszer, mely a két legnagyobb falat úgymond ebből az egész közegből.
Ha megnézzük, a szakmai javaslatok alapján döntenek természetszerűleg, illetve költségigény-megalapozottsági, hatékonysági elveket számolnak, mint ahogy tisztelt államtitkár úr ezt az elején expozéjában elmondta. Ez eddig mind rendben van, szép és jó. Fölmerül azonban a kérdés, hogy mit tegyen az az önkormányzat, vagy mit tegyenek azok az önkormányzatok, amelyek már elkezdték az elmúlt tizen-egynéhány évben ezeket a fejlesztéseket, és az ő hatékonysági mutatóik akkor válnának jobbá, ha be tudnák ezt fejezni. Akkor válna rentábilissá, mondjuk, egy szennyvíztisztító mű is, ha be tudnák fejezni.
Hosszasan leveleztem az elmúlt időszakban Kóródi Mária miniszter asszonnyal abban a kérdésben, hogy legyen szíves, szakmailag indokolja már meg nekem, adjon választ, mert az önkormányzatok nem igazából tudják, hogy miért utasítják őket el. Tehát az, amit itt egyik képviselőtársam már említett, hogy az indoklások megvannak, nem teljes mértékben fedi a valóságot. Itt ez a 450 köbméter/nap, 600 köbméter/nap szakmai érvek lennének elméletileg. Csak akkor egy kérdésre kellene megválaszolni az önkormányzatoknak, hogy hogyan fogják befejezni be nem fejezett művüket. Ez egy nagyon fontos dolog lenne. Mert szép és jó, hogy sok helyen elkezdünk valamit, de az az igazi, ha valahol be is fejezzük. Ezt a későbbiekben szeretném javasolni államtitkár úrnak, és bízom benne, hogy átadja főnök asszonyának ezt a javaslatot.
A második szakaszra addig nem térnék rá, amíg az egészségügyről néhány szót nem szólnék. Ez pedig Jász-Nagykun-Szolnok megyéről szól. Olvashattuk a mai Népszabadságban, hogy nem zárják be a kis kórházakat. A pályázatok, amiket benyújtottak a címzett támogatási igényre - Jászberény, Karcag, illetve Mezőtúr városa -, nem lehetne azt mondani, hogy nagy kórházak, illetve nagy városok pályázatai. Ezek közül a városok közül egyetlenegy nem szerepel a támogatotti listán. Én tudom, hogy a megyei kórházban most folyik rekonstrukció, de a kisvárosokban valahogyan nem jön össze. Nem jön össze még akkor sem, ha a regionális szintet nézzük, hogy van egy ilyen terv, egy ilyen elképzelés ezekben a kormányzati körökben, akik erről beszélnek.
De nem oly régen volt Medgyessy miniszterelnök úrnak egy hozzászólása itt februárban, amikor fölütötte ezt az évet; egy nagyívű Európa-tervről beszélt. Itt elhangzott akkor, hogy 12 kórházi rekonstrukció fog ebben az évben megindulni. Ő az Európa-terv részeként említette ezt. Úgy látszik, a végrehajtókig már az nem jutott el, hogy az Európa-terv nem biztos, hogy pont a címzett támogatásoknak a rendszerét szeretné földolgozni. Ez egy nagyon egyszerű és nagyon könnyű kibúvó, mert mint karácsonykor, minden volt itt az asztalon akkor, az úttól kezdve a kórházakon keresztül nagyon sok mindenig, de ez félrevezetése volt azoknak az önkormányzatoknak, amelyek bíztak abban, hogy még ők is sorra kerülhetnek, mivel a szakmai koncepciójukat nem kifogásolták meg, csupán pénzügyi hiányosságokra hivatkoztak.
Szeretném kérni az Országgyűlést, illetve államtitkár urat, hogy tolmácsolja, legyen szíves, Lamperth Mónika miniszter asszonynak azt, hogy mi többször kérdeztük már a kétszer 50 milliárdot, és többször kérdeztük már azt is, hogy az önkormányzatok mikor kapnak valamiféle segítséget ettől a kormányzattól. De ha még a miniszterelnök úr által ígért folyamatokat sem tartják be a különböző minisztériumok, akkor itt már nagy gondok vannak, illetve lesznek is.
Köszönöm szépen. (Taps az ellenzék padsoraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť