DR. KOLBER ISTVÁN

Full text search

DR. KOLBER ISTVÁN
DR. KOLBER ISTVÁN, a területfejlesztési bizottság előadója: Köszönöm, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! A területfejlesztési bizottság május 13-án tárgyalta meg a helyi önkormányzatok és a szociális feladatokat ellátó nem állami fenntartók 2003. évi címzett támogatásáról, valamint az egyes címzett támogatással folyamatban lévő beruházások eredeti döntéseinek módosításáról szóló törvényjavaslatot.
A törvényjavaslat a területfejlesztés és a területi folyamatok alakulásának szempontjából is fontos. A támogatásra javasolt 55 beruházás 70 milliárd forintra rúg, amelyből az érintettek oktatási, kulturális, szociális, egészségügyi, valamint infrastrukturális ellátása jelentős mértékben javul. A beruházások száma, összvolumene az idei esztendőben nőtt. Az önkormányzatok beruházási-fejlesztési igényét jól tükrözi, hogy 461 koncepciót nyújtottak be, 654 milliárd forint értékben, amelyet a kormány ez alkalommal is két lépcsőben készített elő döntésre, és nyújtott be a parlamentnek.
A bizottság áttekintette a támogatási javaslatok kidolgozásának általános szempontjait, a hatékonysági, a költségtakarékossági és a területi aspektusokat. Kiemelésre került, hogy az egyházi és a civil szervezetek igényének a kielégítése nem az önkormányzati fejlesztési források terhére történik, hanem az Egészségügyi és Szociális Minisztérium fejezeti előirányzataiból biztosított pénzekből.
A bizottság ülésén tulajdonképpen nem alakult ki vita, inkább néhány kérdés, illetve javaslat, észrevétel fogalmazódott meg, amelyek a következők voltak. Felmerült, hogy az elutasított pályázatok az elutasítás indokával miért nem szerepelnek jelen előterjesztés mellékleteként, hiszen így az érintett önkormányzatok tájékozódhatnának arról, hogy forráshiány miatt lett-e a pályázatuk elutasítva, vagy valamilyen szakmai indok alapján. Ezzel elkerülhető lenne a szakmailag megalapozatlan pályázatok ismételt beadása. Ismert, hogy a címzett támogatási törvény kétlépcsős előkészítést ír elő. Ezzel elkerülhető, hogy sok pénzt költsenek el feleslegesen a tervezési munkákra, hiszen a kormány tavaly őszi döntését követően 57 önkormányzat nyújthatta be a pályázatát, teljes tervdokumentációval. A kiválasztás gyakorlatilag már az elmúlt évben megtörtént.
Noha az előterjesztés így megfelel a törvényi előírásoknak, a bizottság elnöke javaslatára, a képviselők további tájékoztatási igényének a kielégítése érdekében, a bizottság elnöke levélben fordult a belügyminiszter asszonyhoz, hogy az elutasított kérelmekről a képviselők kapjanak tájékoztatást.
Fontos kérdésként merült fel, hogyan illeszkedik majd a címzett támogatási rendszer az európai uniós csatlakozásunkat követően a közös finanszírozáshoz, milyen elképzelések, milyen szabályozási feladatok vannak, hogyan kapcsolódik ez a 2004. évi költségvetéshez. Általános egyetértés volt abban, hogy a csatlakozásunkat követően a fejlesztések összehangolt, zökkenőmentes lebonyolítása érdekében ez alapvető kérdés. A bizottság önálló napirend keretében hamarosan megtárgyalja az ezzel kapcsolatos kormányzati elképzeléseket.
A bizottság áttekintette a kaposvári középiskolai kollégium 400 milliós többlettámogatási igénye ügyében, hogy milyen szempontok alapján javasolja a kormány a címzett támogatás kapcsán folyamatban lévő eredeti döntések módosítását. Hangsúlyozni kell, hogy a címzett támogatásokról szóló törvény-, jogszabályváltozás kapcsán az ellátandó feladat jelentős módosulása teszi ezt lehetővé. Az ezek hiányában biztosított támogatással tehát törvényt sértene az Országgyűlés, ezért nem szerepel, sajnálatos módon, az említett kollégium sem a támogatotti kategóriában.
Kérdésként merült fel a szennyvízberuházások sorrendiségének az ügye, nevezetesen, hogy a veszélyeztetettség fokához mennyiben igazodik a támogatás, illetve több konkrét pályázat támogatásának vagy nem támogatásának a kérdése is, így például több Bács-Kiskun megyei beruházás, Aba, Sárkeresztes, Kálló, Abony, Nagykőrös egy-egy beruházásának az ügye. A törvény jelentősége vitathatatlan, hiszen újabb fejlesztéseket indíthatnak az önkormányzatok.
Az előterjesztés megfelel a címzett támogatásokról szóló törvény előírásainak.
A bizottság 14 igen szavazattal, 4 tartózkodás mellett, nem szavazat nélkül a javaslatot általános vitára alkalmasnak tartotta.
Köszönöm szépen. (Taps a kormányzó pártok padsoraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť