DR. KOLBER ISTVÁN

Full text search

DR. KOLBER ISTVÁN
DR. KOLBER ISTVÁN (MSZP): Köszönöm szépen. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Parlament! Balsay képviselőtársam tragikus hozzáállásról beszélt, és fontos ügyeket említett meg, de felsorolásában olyanok szerepeltek, amelyek korábban is változatlanul léteztek, minthogy ez a törvény két fordulóban került ide a parlament elé; hogy a mellékletben nem szerepelnek az elutasított javaslatok; hogy az önrész régóta probléma az önkormányzati szférában; vagy hogy egy nemzeti minimumot kell meghatározni, holott a szakmai követelmények '95 óta próbálják ezeket fölvázolni, és a végrehajtással hosszabb idő óta gondok vannak, vagy aggódik a brüsszeli pénzek megszerzésével kapcsolatosan, noha a nemzeti fejlesztési tervnek a kidolgozásához a tavalyi év közepén kellett nagy erővel hozzálátni.
Említette a Balatonra fordítandó pénzeket is. Való igaz, ebben az esztendőben 1,2 milliárd forint áll a Balaton rendelkezésére a turisztikai államtitkárság és a regionális idegenforgalmi bizottság pénzeivel együtt, a korábbi 1,3 milliárddal szemben, ugyanakkor azt gondolom, nem hagyhatjuk figyelmen kívül a központi beruházásokat, így az M7-es autópályának a megépítését, amely nagyságrendjét tekintve példátlan, hiszen 170 milliárd forintból valósulna meg 2006 végéig, aminek a jelentősége nem is az összeg nagyságában, hanem a hatásában van.
Mátrai képviselő asszony sajnálja, hogy nem ül itt Lamperth Mónika belügyminiszter, mivel kaposvári ügyekről van szó. Én is sajnálom, hogy nem ül itt Szita Károly polgármester, aki itt ülhetne közöttünk (Közbeszólások a Fidesz soraiból: Nem képviselő!) képviselőként. És hamisnak tartja azt az érvelést, amikor a törvény szabályainak a betartására hivatkoztam, illetőleg hivatkoztam meg a bizottsági ülésen elhangzott eme érvelést a folyamatban levő címzett beruházások többlettámogatásával kapcsolatosan. Ha a törvény betartása hamisság, akkor az érvelésem hamis. De én úgy gondolom, hogy a jogállamiság tiszteletben tartása kötelező valamennyiünk számára, számomra is kötelező, belső értékként követem. Viszont úgy gondolom, hogy a képviselő asszony eleve nem tudja feltételezni, hogy mást is érdekel, vagy érdekelhet Kaposvár sorsa, mindamellett azért szeretném elmondani, szintén somogyi listás képviselő lévén, velem együtt, hogy Barcsról, Nagyatádról, Marcaliról és Siófok, Fonyód városokból is érkeztek e címzett támogatások. (Sic!)
Én magam is szeretném, ha ez a 70 milliárd forint kivétel nélkül Somogyba kerülne, de ha így járnánk el, nyilvánvalóan itt egy operettpolitika lenne, felelősség nélkül beszélnénk. Mérlegeltem magamban, vizsgáltam azt az 5 milliárd forintot, amit Somogy megye a Kaposváron megvalósítandó két beruházás kapcsán elnyert. Bizonyos értelemben mégiscsak elégedett vagyok, mert nem elmaradott kistérségben valósul meg, ahogy Farkas Imre mondta, teljes joggal, mégiscsak a térségi szemlélet erősítését biztosítja, hiszen a megyei kórház sebészeti tömbje rekonstrukciójának a folytatása az egész megye lakosságát érinti, a siketek általános iskolája nem csupán a megyében, hanem azon kívül a régióban is végez tevékenységet, és már csak halkan merem azt is mondani, ha a dél-dunántúli megyék - Baranya 1,7, Tolna 1,6, Zala 2,9 - támogatását nézem, akkor végül is talán elégedett lehetne az ember.
Hamisságot vetettek fel akkor is, amikor a különböző támogatásokat itt kritizálták. Én csak egy dolgot szeretnék itt megemlíteni. Ha a folyamatban levő támogatások, címzett beruházások további támogatását nézzük, azért itt jórészt szocialista vezetésű megyék, illetőleg városok vannak. Nyilván azért ezt is figyelembe kell venni, és egy zárójeles, de nem elhanyagolható megjegyzést azért szeretnék tenni a kollégiummal kapcsolatosan. Én magam is kerestem ennek a megoldási lehetőségét, a polgármester úrral is konzultáltunk, váltottunk levelet ebben a kérdésben, és örülnék, ha közösen tudnánk olyan megoldást találni (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.), ami részben a címzett támogatásokról szóló törvénynek, részben annak az igénynek megfelelne, hogy többlettámogatáshoz jusson ez a beruházás.
Köszönöm szépen. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť