DR. KOVÁCS ZOLTÁN

Full text search

DR. KOVÁCS ZOLTÁN
DR. KOVÁCS ZOLTÁN (Fidesz): Köszönöm, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Vitatkoztunk erről, hogy mi vezetett ide a törvényjavaslat meghozatala kapcsán, az önkormányzatok helyzetéről, és nekem nagyon tetszett Farkas Imre kormánypárti képviselő felszólalása, aki azt mondta, vizsgáljuk meg, hogy pártokhoz kötődően kapnak-e támogatást önkormányzatok, települési vagy megyei önkormányzatok, vagy pedig a szükségletük alapján jutnak-e támogatáshoz.
Az általa levezetett okfejtés azt mutatta, hogy nem a hátrányos helyzet miatt, nem a szükségletek miatt; ebből az következik, tisztelt hölgyeim és uraim, hogy pártalapon történt az elosztás.
(19.20)
Én is állítottam fel aránypárokat, szeretném elmondani ezeket. A kormánypárti-ellenzéki arány 1:7; ez összegben még ennél is rosszabb, mert ez az arány 1:8, 400 millió a 32 milliárd forinthoz. Ezért aztán az a kitétel, amit annak kapcsán mondtam, hogy becsapták az önkormányzatokat és a választópolgárokat, ismét jelentkezik, mert a Pilvax kávéházban elmondott Medgyessy-féle személyes vállalás arról szólt, hogy megszüntetjük a pártalapon történő osztogatást, megszüntetjük azt, hogy ki milyen színű polgármester, és ennek alapján jut majd állami támogatáshoz.
Ennek eklatáns példája ez a törvényjavaslat, nem a szükségletek szerint, hanem a kormányhoz közel álló önkormányzatok kapnak javarészt. És ahogy annak idején a Szovjetunióba utazó pártdelegációba beletettek egy szövőnőt meg egy esztergályost, ide is belecsempésztek néhány ellenzéki önkormányzatot, hogy el lehessen mondani, lám, lám, ellenzéki önkormányzatok is kapnak címzett támogatást.
Szeretném még egy arányra felhívni az önök figyelmét. Balsay képviselő úr beszélt a metróépítésről. Ha abból indulunk ki, hogy az ország 20 százaléka Budapesten él, és a 20 százalék Budapesten élőket, valamint az idelátogató vidékieket is beleszámítva, mondjuk, kétötöd veszi igénybe ezt a közel 200 milliárd forintot, akkor a négyötöd vagy a háromötöd adott esetben 1000 milliárd vagy legalább 600 milliárd forint címzett támogatáshoz kellene hogy jusson, ha arányos az elosztás, tisztelt hölgyeim és uraim, de tudjuk, hogy ki kell elégíteni az önök koalíciós partnerének az igényét, és a fővárosi képviselők igényét, mert különben nem lenne koalíciós kormányzás, ha nem lenne a metróra pénz. Ez volt az egyik föltétele egyébként az önök kormányzásának is.
A másik, amiről szeretnék beszélni, az az, hogy az egyik legfontosabb része a címzett támogatási körnek a szennyvízberuházás, a környezetvédelmi beruházások. És tudjuk, hogy az Európai Unió nem támogatja azokat a kistelepüléseket, amelyekből nagyon-nagyon sok van ebben az országban, akár Zala megyét, akár Veszprém megyét nézem, amelyek kétezer fő alatti települések, és ezeken a településeken úgynevezett alternatív szennyvízkezelő megoldásokat javasolnak. Ezekre ma még nagyon kicsi az igény Magyarországon, és használatbavételi engedélyt az ilyet elkészítő önkormányzatok közül még egy sem kapott.
Ebből adódóan kényszerhelyzetben vannak, arra van szükségük, hogy címzett támogatás következtében összeállva tudják a szennyvízkezelésüket megvalósítani. Erre ez nagyon-nagyon-nagyon kevés pénz, különösen, ha abból indulunk ki, hogy önök azt mondták, hogy több pénz jut az önkormányzatokhoz, és mi történt, nominális értékben is csökkent a címzett támogatásra fordítandó összeg egymilliárd forinttal. Tehát nemcsak önmagában reálértéken csökkent, hanem nominálisan csökkent. És ha ehhez hozzávesszük még azt is, hogy a területfejlesztésre szánt pénzek, amelyek 36-ról 39 milliárd forintra, 3 milliárd forinttal növekedtek, de ebből 12 milliárdot - itt Farkas Imre elégedett lehet - a hátrányos helyzetű térségekbe juttatott a kormányzat, ebből viszont következik, hogy a többi önkormányzat jóval kevesebbhez jutott.
Summa summarum, hölgyeim és uraim, a címzett támogatásban semmilyen új nem történt ebben a törvényjavaslatban, hozza a régi formáját, és szemérmesen hallgat arról, hogy több mint 400 elutasított van, ez nem kerül ide a parlament elé, még erről sem vitatkozhatunk. Tehát a törvényjavaslat rosszabb, mint amit önök éveken keresztül kritizáltak.
Köszönöm szépen. (Taps az ellenzéki padsorokban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť