DR. MÁTRAI MÁRTA

Full text search

DR. MÁTRAI MÁRTA
DR. MÁTRAI MÁRTA (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Államtitkár Úr! Az államtitkár úr expozéjában a már sokak által elmondottakat hangsúlyozta, nevezetesen azt, hogy országosan 55 igény került elbírálásra, ugyanakkor azt viszont bölcsen elhallgatta, hogy több mint 400 igény pedig elutasításra került. Kiemelte a közoktatási és kulturális beruházások támogatását, sajnos azonban valószínű, hogy nem egyforma törvényjavaslatot olvastunk, az általam olvasottból ez nem köszön vissza.
A tisztelt képviselőtársaimat és a tisztelt Országgyűlést szeretném emlékeztetni a tavaly februárban Medgyessy Péter miniszterelnök úr által elmondott beszédre, amit a Pilvax kávéházban tett meg. Ott, egyetértésben a nemzettel, a következő gondolatokat mondta, lehet, hogy nem szó szerint idézem. Kiemelt figyelmet, támogatást és pénzügyi felemelkedést ígért az önkormányzatoknak. Azóta, meg kell hogy állapítsuk, az országban nem történt semmi az önkormányzatok tekintetében, sőt azt kell mondjuk, hogy az önkormányzatok felélik a saját vagyonukat, azonkívül a pénzügyi lehetőségeiket a működési költségeikre fordítják, és sajnos a beruházások elmaradnak, tehát teszik ezt a beruházások rovására.
Azt is ígérte akkor a miniszterelnök úr, hogy nem lesz megkülönböztetés az országban aszerint, hogy a polgármester valamelyik településen milyen pártállású. Sajnos, tudnunk kell, és ma már leszűrhetjük azt a tapasztalatot, hogy ezt a gondolatot sem lehet komolyan venni. Ráadásul én Kaposvár megyei jogú város nevében elmondanám azt, hogy nagyon sajnálom, hogy nem ül itt a belügyminiszter asszony, Lamperth Mónika, aki Kaposvár egyéni országgyűlési képviselője, és aki tulajdonképpen a város által benyújtott címzett támogatásokat, ami oly sokszor le lett vele egyeztetve, úgy terjesztette a kormány elé, hogy nem támogatott. Megkérdeztem volna tőle, hogy miért. Nagyon sajnálom, hogy nincs itt, de bízom abban, hogy a szó szerinti jegyzőkönyvet majd elolvassa, és ezekre a miértekre, az általam feltett kérdésre majd valamikor talán megkapjuk a választ.
Azonban Kaposvár megyei jogú város polgárainak azt az igényét szeretném ismertetni, amely pontosan a kulturális beruházásokkal kapcsolatban merül fel, és ezeket az igényeket próbálom részletezni, ugyanakkor kitérnék arra, amit itt Kolber István képviselőtársam elmondott, és én hamisnak tartom azt az érvelést, hogy nincs törvényi lehetőség, nincs törvényi felhatalmazás arra, hogy a Kaposvár által benyújtott, különösen kiemelt két beruházást, a kaposvári 450 fős kollégium támogatását tulajdonképpen nem támogatja a kormány.
Tulajdonképpen már rá is tértem arra, hogy mely beruházásokról szeretnék konkrétan beszélni, különös tekintettel kettőről, a 450 férőhelyes kollégiumról és a Kinizsi Pál Élelmiszer-ipari Szakközépiskola és Gimnázium áttelepítéséről. Sajnos, nagyon fogy az időm, valószínű, hogy nem tudom kifejteni részletesen, majd akkor kétpercesben folytatom.
Kaposvár megyei jogú város önkormányzata a 450 férőhelyes kollégium építéséhez 2001-ben nyert el nagyon jelentős címzett támogatást, és 2000. május 5-én megvalósíthatósági tanulmány alapján a beruházás teljes bekerülési költsége növekedett, ezért ezt a növekedést próbálja most ezzel a címzett támogatással megoldani. A megvalósíthatósági tanulmányt elfogadó kormánydöntést követően tervpályázatot írt ki a város, és a tervpályázatot elnyert tervező engedélyezési tervet készített el, amelyet a 2001 decemberében megjelent, a 46/2001-es oktatási miniszteri rendelet által megfogalmazott szakmai követelmények figyelembevételével valósított meg.
Ezek a szakmai előírások nem szóltak kevesebbről, mint arról, hogy a közösségi terek, a társalgó, a könyvtár, olvasószoba, a klubszoba és a tanulószobák alapterületét növelni kell. Az oktatási miniszter rendeletét az alapprogramok tekintetében is módosítani kellett, ezt a 46/2001. (XII.22.) számú oktatási miniszteri rendelet mondja ki, éppen ezért ezek figyelembevételével, valamint a közoktatási intézmények elhelyezésének és kialakításának építészeti-műszaki követelményeiről szóló 19/2002. (V.8.) számú oktatási miniszteri rendelet előírásai is a fenti bővítést irányozták elő. Erre tekintettel adtuk be a címzett támogatásunkat.
Majd a további felszólalásomban szeretném kifejteni a többit. Köszönöm szépen.

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť