DR. MÁTRAI MÁRTA

Full text search

DR. MÁTRAI MÁRTA
DR. MÁTRAI MÁRTA (Fidesz): Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Egy mondatban visszautalnék arra, amit Kolber István képviselőtársam mondott. Helyesnek tartom a félreértés elkerülése végett, hogy Somogy megye a támogatottak körében szerepel. Ugyanakkor meg kell hogy említsem, hogy Kaposvár megyei jogú város kegyvesztett lett. Azt mondta képviselőtársam, hogy kereste a lehetőséget a kollégiummal kapcsolatos 400 millió forintnak a megtalálására, de sajnos nem vezetett eredményre. Olyannyira nem, hogy az általam írt levélre nem válaszolt, tehát válaszra sem méltatott, mármint a módosító indítvány tekintetében, amit természetesen benyújtottam mind a két intézmény esetében.
A törvényekkel kapcsolatban jogszabályokat soroltam. Ezeknek a sorát folytatnám, ezért ajánlom szíves figyelmébe. Az oktatási minisztériumi rendeletnél hagytam abba az előző felszólalásomat. Most a sportról szóló 2000. évi CXLV. törvénnyel folytatom, amely 2001. január 1-jén lépett hatályba - a 450 férőhelyes kollégiumról beszélek -, a kollégiumnál új feladatokat határozott meg, amely tulajdonképpen az alapterület növelésére kényszerítette a tervezőt és a várost. Tehát a címzett támogatás többletigénye 400 millió forint. Természetesen ezzel arányosan a város vállalta az önrészt.
A másik intézmény volt a kaposvári Kinizsi Pál Élelmiszer-ipari Szakközépiskola és Gimnázium áttelepítése. Itt az iskola és gimnázium oktatási és szakoktatási feladatokat lát el. A két épületen túl - képviselő úr tudja, hogy hol helyezkedik el - még külön más intézményekben is meg tudja oldani az oktatási lehetőségét. 1950-ben az élelmiszer-ipari technikum létrejött Kaposváron, és a régiónak is egyik vezető középfokú élelmiszer-ipari szakképző intézményévé vált. Nagyon jól tudjuk, hogy a húsipar privatizációjával a szakemberigény egyáltalán nem szűnt meg, hiszen az is átalakult - a PINI, majd a KOMETA multinacionális cégek továbbviszik -, és egyre inkább szükség van a fejlett és szakképzett munkaerőre. 1997-ben egy korszerűen felszerelt, 18-20 fő gyakoroltatására alkalmas tanműhely épült Kaposváron, amelynek nagyon fontos szerepe van, hiszen integrálódott az oktatáshoz. Az intézmény - mármint a szakközépiskola - csatlakozott a középfokú szakképzési reform keretein belül meghonosodott, emberi erőforrásokat fejlesztő programhoz, ami figyelemre méltó. A számítástechnikai képzés, a nyelvoktatási képzés nagyon magas színvonalon valósul meg az intézményben.
Ugyanakkor Kaposváron - mivel tudjuk, hogy a térség egyik legdinamikusabban fejlődő városa -, úgy tűnik, egészséges egyensúly kezd kialakulni a multinacionális cégek, a kis- és középvállalkozások között. Éppen ezért a régió szempontjából nagyon fontos az oktatási intézmények fejlesztése. Az európai uniós csatlakozás közeledte ugyanis feltételezi a dinamikusan fejlődő nemzetgazdaság létrejöttét, de mindez nem valósulhat meg Európában sem a versenyképes szakembergárda nélkül. Ezért tartjuk nagyon fontosnak, hogy ez az intézmény magas színvonalon képzett szakembereket tudjon az életbe kibocsátani. Gazdaságosnak tűnik a Kinizsi Pál Élelmiszer-ipari Szakközépiskola és Gimnázium átköltöztetése abba az épületegyüttesbe, amelyet tulajdonképpen a pályázat során a város megjelölt, és amelyre a támogatást kérte.
Itt többen mondták már, és többen hivatkoztak arra, hogy a 3916-os törvényjavaslatnak az indokolása mit tartalmaz. Én is ide szeretném hivatkozni felszólalásom végére, amit tulajdonképpen úgy fogalmazott meg a belügyminiszter asszony, Kaposvár egyéni országgyűlési képviselője, hogy az oktatási ágazatban azon beruházások megvalósítása támogatandó, amelyek halaszthatatlan rekonstrukciós munkálatok, megvalósulásuk közéleti célokat szolgál, valamint lehetővé teszi a gazdaságos létesítmény üzemeltetését. Azt szeretném mondani - és remélem, belügyminiszter asszony el fogja olvasni -, hogy Kaposvár megyei jogú város címzett támogatási igénye mindezeknek a céloknak megfelel, amelyeket ő itt a részletes indokolásban felsorolt, és ezért érthetetlen az ott lakóknak és a városban tanulni kívánó és a dél-dunántúli régióból ide látogató hallgatók számára, hogy miért nem támogatta a belügyminiszter asszony, a város képviselője (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.) ezeket a címzett támogatásokat.
Köszönöm szépen. (Taps az ellenzék padsoraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť