GULYÁS JÓZSEF

Full text search

GULYÁS JÓZSEF
GULYÁS JÓZSEF (SZDSZ): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! A magyar önkormányzatok számára évek óta a leginkább érdeklődéssel fogadott előterjesztés a címzett támogatásokhoz való hozzáférést biztosító törvényi szabályozás tárgyévi elfogadása. Érthető, hogy így van ez, hiszen a helyi önkormányzatok közfeladatainak ellátása, valamint az ellátást biztosító intézmények helyzete, állapota nagyban meghatározza helyben a szolgáltatás és tágabban az élet minőségét. A pályázati úton évről évre igénybe vehető források teszik lehetővé, hogy önkormányzataink jelentősebb, több száz milliós volumenű közcélú beruházásaikhoz központi támogatásban részesüljenek. E támogatási forma hiányában településeink helyi, illetve térségi feladataik ellátásához szükséges jelentős beruházásokra önerőből, tudjuk, képtelenek volnának.
Az idei keret is azt a célt szolgálja, hogy elsősorban a központi források hatékony felhasználásával közösen ellátott területi szolgáltatásokat végző intézmények számára biztosítson olyan támogatásokat, amelyek valóban kiemelten közérdekű feladatokat látnak el, így vízgazdálkodási, egészségügyi, szociális, közoktatási és kulturális területen. Örvendetes, hogy idén a 2002. évihez képest mind a támogatható pályázók, települési önkormányzatok köre, mind pedig a támogatás kerete is bővül.
A vitában elhangzottak alapján, illetve a korábbi évek gyakorlatához képest részben csodálkozom, részben persze nem csodálkozom, hiszen nagyon úgy tűnik, hogy ellenzéki képviselőtársaim nem tudnak abból a maguk ácsolta karantén diktálta gondolkodásból kitörni, amely mindenhol politikát, politikai szempontokat keresett és vett figyelembe.
Számtalan példával lehetne az elmúlt négy évből idézni, hogy miért is volt politika által befolyásolt a döntéshozatal az elmúlt években. Csak egy példát mondanék Pest megyéből. Volt egy település, ahonnan pályázott egy megyei fenntartású intézmény bővítésére a pályázó. Benyújtotta a pályázatát, szakmai szempontok szerint az előző kormány alatt a tárcaközi bizottságok javaslata alapján megfelelt, támogatták, és a kormányülés előtt az utolsó pillanatban kicserélte az a képviselő, aki annak a körzetnek a képviselője volt, a pályázatot, illetve a pályázat jogosultjának a nevét.
(18.10)
Nem a megyei fenntartású középiskola kapta meg a címzett támogatást, hanem a települési önkormányzat általános iskolája, amelyik nem is pályázhatott volna, mert nem felelt meg ezeknek a kritériumoknak. Ha az előbb elhangzottakat magam elé idézem, akkor most már értem, hogy fideszes képviselőtársam miért hiányolja, hogy az egyéni képviselők és általában a parlamenti képviselők cselekvő módon beavatkozhassanak a pályázati ügyekbe. Azt gondolom, az a helyes, ha a tárcaközi bizottságok, a tárcák szakmai javaslata alapján készülnek az előterjesztések, és érdemi döntés-előkészítés után, kormánydöntés után kerül ide hozzánk egy nem átpolitizált döntés ezekben a kérdésekben.
Összességében az előterjesztést tudjuk támogatni, ugyanakkor a javaslat általános vitájában fel kell arra hívni a figyelmet, hogy miközben bővül a támogathatók köre – ez örvendetes –, bővül a keretösszeg is. Tudjuk azt, hogy az EU-csatlakozás miatt milyen feladatok előtt áll a magyar önkormányzati rendszer, milyen forrásokból kénytelen megoldani ezeket a feladatokat. Azt gondolom, hogy a költségvetés irányelveinek összeállításakor minderre a Belügyminisztériumnak és a Pénzügyminisztériumnak figyelemmel kell lenni, és ennek jegyében vagy ezekre tekintettel kell előkészíteni a jövő évi költségvetést.
Köszönöm szépen.

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť