HOMA JÁNOS

Full text search

HOMA JÁNOS
HOMA JÁNOS (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársaim! E törvényjavaslat részletes indoklásában szerepel - érdemes figyelni most -, hogy „a kultúra területén a művészeti alkotó munkának otthont nyújtó objektumok létesítésének, törvényben meghatározott önkormányzati, közművelődési és nyilvános könyvtári ellátási feladatok végrehajtását biztosító létesítmények építésének és rekonstrukciójának támogatása indokolt”. Ha jól értelmezem eme körmönfont indoklás szövegét, ez azt jelenti, hogy címzett támogatást lehet biztosítani a művészeti alkotó munkának otthont nyújtó objektumok, a művelődési házak és a könyvtárak létesítéséhez. Eszerint kulturális területen nyolc igényt támogatnak, s mintegy tízszer ennyit nem támogatnak. Támogatják a XX. kerületi művelődési ház rekonstrukcióját, a győri zsinagóga kulturális központtá alakítását, a nyíregyházi könyvtár bővítését, a veszprémi levéltár új elhelyezését, a székesfehérvári színház rekonstrukcióját; nem támogatják viszont az aggteleki közösségi ház bővítését, az ajkai művelődési központ bővítését, az ásotthalmi művelődési központ építését, a Borsod megyei levéltár bővítését, a csongrádi művelődési központ rekonstrukcióját, a fonyódi művelődési központ építését - soroljam? -, nem támogatják a debreceni színház korszerűsítését.
Az embernek a listát nézve furcsa gondolatai támadnak: a támogatottak zöme kormánypárti település. Eszerint mégsem a már említett indoklás volt a mérvadó a döntések során, hanem a pártszimpátia. Ez nagyon nagy hiba, de legalább ekkora hiba az is, hogy a kulturális terület most is háttérbe szorult. Mert bár az sem hangzik jól, hogy az 55 támogatott projektből csak 8 kulturális jellegű, s már az sem hangzik jól, hogy az elosztásra kerülő pénznek, az 54 milliárdnak heted része jut kultúrára, igen ám, csakhogy a kultúrára szánt 7,5 milliárd forintból csak 570 millió forintot szánnak az idei, 2003. évre. Ez pedig nagyon szerény összeg. Egy falusi művelődési ház megépítésére kevés.
Ezek a számok, ezek a gesztusok is azt jelzik, hogy a Medgyessy-kormány nem támogatja illően a kulturális beruházásokat. Csak emlékeztetni szeretném önöket, hogy már a 2003. évi költségvetésben is 60 százalékkal csökkent a kulturális beruházások támogatása. Amíg az Orbán-kormány 23 milliárd 825 millió forintot fordított az előző évben erre a célra, addig a szocialista kormány már csak 9 milliárd 105 milliót. Akkor is jeleztük, hogy az egyházi épületek felújítására szánt keretet 3 milliárdról 0,5 milliárdra csökkentették. Leállítottak múzeumi rekonstrukciókat. Leállították a Szépművészeti Múzeum felújítását. Jelentéktelen összeggel segítik nyolc világörökségi helyszín megóvását. Most pedig, amikor a címzett támogatást kérik művészeti intézmények építésére, művelődési házak, könyvtárak rekonstrukciójára, akkor jelentéktelen összeggel támogatják ezek egyikét-másikát, amelyik közelebb van a tűzhöz, a zömét viszont érzéketlenül elutasítják.
Hadd jelezzem, hogy az elutasítottak között van két, szívemhez nagyon közel álló pályázat is, hiszen ahogy az Önkormányzatok Közlönye jelezte, elutasították az egri Forrás Gyermek Szabadidő Központ bővítését, átalakítását, felújítását, valamint a felsőtárkányi faluház építését is.
(19.10)
Talán érdemes elmondani, hogy az egri létesítményben két intézmény, a Gyermek Szabadidő Központ és a Harlequin Bábszínház működik, és a megnövekedett szerepvállalás miatt a bővítés elkerülhetetlen. Felsőtárkányban pedig meg kellene oldani a falu kulturális életének létesítményhátterét, hiszen egy több mint háromezer lelket számláló településről van szó.
Tisztelt Képviselőtársaim! A helyi önkormányzatok 2003. évi címzett támogatásáról szóló törvényjavaslatot tehát több okból sem tudjuk elfogadásra alkalmasnak értékelni; és még egyszer hangsúlyoznám, érdemes lenne azoknak az önkormányzatoknak is pénzt juttatni, amelyek nem kormánypártiak, és talán még ennél is fontosabb, hogy érdemes volna nemcsak szavakkal, hanem valóságosan is, nemcsak szavakkal, hanem pénzzel is támogatni a kulturális beruházásokat, hiszen mint a pályázatok magas száma is mutatja, óriási lenne az igény a művelődési házak, könyvtárak, művészeti intézmények bővítésére, felújítására, építésére.
Köszönöm a figyelmet. (Szórványos taps az ellenzék soraiból.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť