JAUERNIK ISTVÁN

Full text search

JAUERNIK ISTVÁN
JAUERNIK ISTVÁN, a költségvetési és pénzügyi bizottság előadója: Elnök úr, köszönöm a szót. Tisztelt Ház! Képviselőtársaim! A költségvetési bizottság május 14-ei ülésén tárgyalta meg a benyújtott törvényjavaslatot. A bizottság döntését szeretném először ismertetni: általános vitára alkalmasnak találta a bizottság tagjai közül 16 képviselő, nemmel szavazott 5, és tartózkodott 6 képviselő; ilyen eredmény alapján a bizottság általános vitára alkalmasnak tartotta az előterjesztést.
Röviden a bizottságban elhangzott vitáról néhány gondolatot mondanék el. A bizottsági ülésen is elhangzott, hogy első ízben bővül a kör, tehát nemcsak önkormányzatok, hanem a nem állami szociális feladatokat ellátó szervek is kapnak támogatást - ebben egyetértés volt kormánypárti és ellenzéki képviselők között, hogy ez a megoldás és a törvény korábbi módosítása helyénvaló volt.
Vita alakult ki abban, hogy hol vannak az elutasított pályázatok, miért csak kettő szerepel a pályázatok között, és hol a többi igény. Valóban, az önkormányzati igények lényegesen nagyobbak, és lényegesen több önkormányzati igény fogalmazódott meg az első kör benyújtásakor. Tudni kell, hogy a címzett támogatás döntési mechanizmusa kétfordulós, kétkörös, még az elmúlt év októberében a kormány döntött első körben a kormány által támogatott pályázatok listájáról, és akkor megjelent az a lista, amelyet a kormány nem támogatott. Elkülönített részben jelent meg az is, amelyik nem felelt meg a feltételnek, és külön az, ahol forráshiány miatt nem tudta a kormány támogatni.
Az ellenzéki képviselők vitatták azt a lehetőséget, hogy túl bonyolult-e, illetve jó-e ez a támogatási rend. Azt gondolom, és a bizottsági ülésen is ezt fejtettem ki, hogy igen, ez egy költségtakarékos eljárási rend, és ezt fontos fenntartani, mert az első fordulóban csak koncepciót kell benyújtani, nagyságrenddel kisebb pénzbe kerül az önkormányzatnak ennek elkészíttetése, mint a tényleges, második fordulóban benyújtásra kerülő, részletes költségvetéssel ellátott, engedélyes tervek. Úgy gondolom, hogy az eljárás kicsit hosszabb így, de mégis olyan nagyságrend, ami miatt megéri ezt az eljárást fenntartani. 461 önkormányzati igény fogalmazódott meg az első körben, és a második körbe ebből már csak 55 érkezett, éppen ezért az előttünk lévő törvényjavaslatban nem szerepelhet több önkormányzati igény, mint ez az 55, ebből 53 támogatott és 2 nem.
A bizottsági ülésen szóba került a tetétleni önkormányzati támogatás ügye is, amely egy Hajdú megyei kistelepülés iskolájával kapcsolatos - első körben még a kormány nem támogatta, a második körben viszont már támogatást kapott. Én úgy gondolom, hogy a körülmények közben úgy alakultak sajnálatos módon ott az iskola körül is, hogy életveszélyessé vált az iskola, és természetesen ebben egyetértés volt a költségvetési bizottságban, mind ellenzéki, mind kormánypártiak támogattuk ezt a megoldást, hogy az elsőkörös támogatáson túl pluszként bekerül a körbe.
Összességében arról tudom tájékoztatni a képviselőtársaimat, hogy a bizottságban tulajdonképpen élénk vita folyt, de a kormánypárti és ellenzéki szavazatok egyértelműen azt bizonyították… - és itt arra utalok, hogy ellenzéki képviselők közül is volt, aki a támogatásáról biztosította a javaslatot, illetve tartózkodással gyenge nemet nyomott a javaslatra, tehát a bizottság általános vitára alkalmasnak tartotta. Köszönöm szépen.

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť