SISÁK IMRE JÁNOS

Full text search

SISÁK IMRE JÁNOS
SISÁK IMRE JÁNOS (MDF): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Államtitkár Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! A helyi önkormányzatok és a szociális feladatot ellátó nem állami fenntartók 2003. évi új címzett támogatásáról szóló törvényjavaslat vitájában egy picikét visszanyúlnék a 2003. évi költségvetés vitájához. Azt gondolom, hogy nem véletlenül teszem ezt, hiszen tudjuk, hogy a 2003. évi költségvetés vitája során heves vitákat váltott ki a helyi önkormányzatok címzett és céltámogatására biztosítandó 2003. évi összeg. Akkor is, most is kiemelném azt, hogy 2003-ban jelentős mértékben csökkent a címzett és céltámogatási összeg a költségvetési törvényben. Míg 2001-ben 68,1 milliárd forint állt rendelkezésre e célra, 2002-ben 63,1 milliárd, a költségvetési törvény benyújtott javaslatában először 57,3 milliárd forintot szánt erre a kormányzat, majd pedig egy képviselői módosítói indítvány kapcsán ez további 795 millió forinttal csökkent, amely jelentős mértékben beszűkítette a címzett és céltámogatásokra rendelkezésre álló összeget.
Mint ahogyan a törvényjavaslat általános értékelésében is olvashatjuk, erre a célra összesen 56 milliárd 5 millió forint áll rendelkezésre. Nem volt véletlen, hogy korábban is azt a javaslatot tettük a Magyar Demokrata Fórum részéről, hogy a címzett és céltámogatásokra rendelkezésre álló összeget a kormányzat 10 milliárd forinttal növelje meg. Nem volt ez véletlen, hiszen tudjuk, hogy Magyarország 2004. május 1-jétől az Európai Unió teljes jogú tagja lesz, és az európai uniós csatlakozásra való felkészülés mind a vízgazdálkodási ágazatban, de minden egyes ágazatban olyan feladatokat szab az önkormányzatok részére, amihez igenis komoly pénzeszközökre van szükség.
Sajnos, a javaslatunk nem vezetett eredményre, mi azt mondjuk, hogy ez a 4,7 milliárd forint, amely 2003-ban új, induló címzett és céltámogatásokra rendelkezésre áll, rendkívül kevés forrás. Ugyan pozitívumként kell meghatározni itt a címzett támogatási törvényjavaslatnál azt, hogy az eredetileg 1187/2002. (XI.7.) számú kormányhatározathoz képest némiképp növekedés tapasztalható, hiszen ott, akkor a kormányhatározatban 4 milliárd 490 millió forintot állapítottak meg erre a célra. Úgy gondolom, azon túlmenően, hogy az egyik szemünk nevet - hiszen több mint 50 önkormányzat részesülhet címzett támogatásban -, ugyanakkor a másik szemünk sír, hiszen azok az önkormányzatok, amelyek - konkrétan 406-an - elutasításra kerültek, azt hiszem, nem vigasztalódnak azon, hogy több mint 50 társuk pozitív elbírálásban részesült. Ezért feltétlenül szeretném felhívni a kormányzat figyelmét már most, a jelenlegi címzett támogatási törvény vitájában, hogy a 2004. évi költségvetésnél jóval jelentősebb összegeket kell erre a célra fordítani.
Szeretném felhívni a figyelmet arra, hiszen a parlament előtt többször szerepelt a szociális törvény módosítása, hogy a magyar parlament már megint rendkívül fontos szakmai döntéseket hozott meg akkor, amikor a szociális törvényt módosította. Egyre újabb feladatokat szabott meg az önkormányzatoknak, ehhez képest, kérem tisztelettel, az 1993. évi III. törvény elfogadásához képest sem tudjuk teljesíteni mi, önkormányzatok a kötelezettségeinket. Ha egyszer azt a felmérést, amiről korábban már tettünk említést, elvégeznék, nevezetesen, hogy ebben az országban hány idősek átmeneti elhelyezését biztosító otthont kellene felépítenie kötelezően az önkormányzatoknak, amelyek egyébként több éve mulasztásos törvénysértésben vannak, akkor gyanítom, hogy az a 4,7 milliárd forint erre a célra nem lenne elegendő, amelyet egyébként az új, induló címzett támogatásokhoz fel lehet használni a 2003. évben. Szociális beruházásokra összesen 5 milliárd 600 millió forint áll rendelkezésre itt a törvénytervezetben.
Szeretném itt fölhívni a figyelmet arra, hogy a vízgazdálkodást érintő beruházásoknál a települési önkormányzatok rendkívül jelentős problémával állnak szemben, hiszen a beruházásokhoz körülbelül 40-44 százalék saját forrást kellene felmutatniuk, ugyanakkor a forráskoordináció sem valósulhat meg tökéletesen, hiszen míg a VICE és a KAC az elmúlt évben összesen 35 százalékos forrást biztosíthatott, ez a forrás most mindösszesen 30 százalékra csökkent, és tudjuk, hogy a VICE-döntéseknél csak 20 százalékos támogatást adnak a források hiánya miatt. Köszönöm szépen.

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť