SISÁK IMRE JÁNOS

Full text search

SISÁK IMRE JÁNOS
SISÁK IMRE JÁNOS (MDF): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársaim! Úgy látom, hogy akkor, amikor egy-egy pénzügyi tárgyú előterjesztésre kerül sor, azonnal visszakanyarodunk a 2003. évi költségvetés vitájához. A kétperces hozzászólásom legvégén majd szeretnék erről néhány szót szólni.
Az előzőekben már említettem, óriási problémát jelent az, hogy a címzett és céltámogatásokra rendelkezésre álló összeg az elmúlt évekhez képest jelentős mértékben csökkent, habár a költségvetési törvény vitájában még arról volt szó, hogy 1 milliárd forinttal nő ez az összeg; valószínűleg valakik a számtani műveleteket nem igazából tanulták meg. A közoktatási törvény módosításánál az alapkészségek határozottabb elsajátítása kapcsán, gondolom, ez majd sikerülni fog.
Most két olyan beruházásról szeretnék szólni, ami, úgy gondolom, rendkívül fontos, és nem került támogatásra, a 406 elutasított pályázat között van. Rögtön azért kezdem egyébként egy nem ellenzéki vezetésű várossal, nehogy véletlenül az a vád érhessen, hogy minden szentnek maga felé hajlik a keze. Szeretnék említést tenni Szigetvár Zrínyi Miklós középiskola és gimnáziumáról, amely egy 850 millió forintos, rendkívül indokolt fejlesztés lett volna. Sajnos nem került sor a címzett támogatás odaítélésére. Bízunk benne, hogy a 2004. évi címzett támogatásoknál talán nagyobb sikerrel jár.
A másik, amelyről szeretnék beszélni, egy olyan 1/1-es, kiemelt kategóriájú ivóvízbázisról szól, amely Pásztót, Szurdokpüspökit és további négy települést ölel fel, 4,4 milliárd forint nagyságrendű ivóvíz-beruházás. Azt hiszem, hogy a szakmai indokoltsága semmiképpen nem kérdőjelezhető meg.
Ezt nagyon szomorúnak tartom, hogy nem került a támogatott beruházások közé.
Egyébként pedig Jauernik képviselő úrnak annyit szeretnék elmondani, hogy a jóléti rendszerváltás valóban jól sikerült: 282,5 milliárd forinttal terhelte meg az önkormányzatokat, és az önkormányzati szövetségek által is egyértelműen kimutatottan mindösszesen “csak” 117 milliárd forint hiányzik a kasszánkból. Innentől kezdve úgy hiszem, hogy az önkormányzati vagyonfelélés, amely már nem megkezdődött, hanem réges-rég a vége felé jár, semmiképpen nem képes arra, hogy 117 milliárddal a problémákat megoldja. Az a 3 milliárd forintos bérhiki, amelynek a szabályait egyébként megalkották, és amelyet a legtöbb önkormányzat nem tud igénybe venni, pusztán a kirakatpolitikához tartozik.
Köszönöm szépen.

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť