TÁLLAI ANDRÁS

Full text search

TÁLLAI ANDRÁS
TÁLLAI ANDRÁS, a számvevőszéki bizottság kisebbségi véleményének ismertetője: Köszönöm a szót, elnök úr. Megvallom őszintén, nagy élvezettel hallgattam Boldvai képviselő urat, mert együtt voltunk a bizottsági ülésen, de a bizottsági ülésen összesen ilyen terjedelmű kormánypárti felszólalás, támogató felszólalás nem hangzott el, mint itt a plenáris ülésen - legalább megismerkedhettünk most már a számvevőszéki bizottság tagjai támogató igenjének valós okaival is.
Az ellenzéki képviselők viszont kérdéseket fogalmaztak meg az előterjesztő felé, illetve az előterjesztést támogató kormánypárti képviselők felé. Ezek a kérdések a következők voltak: mi indokolja a szervezeti összevonást; van-e erre vonatkozóan európai uniós előírás; jelent-e ez költségmegtakarítást az államháztartás számára? Jelenti-e ez a törvényjavaslat a közpénzek útjának átláthatóbbá tételét, és ha igen, ezt a törvényjavaslat melyik része tartalmazza? Jelenti-e ez a törvényjavaslat a résztvevők számára, azok számára, akik ebben a kérdésben érintettek, akár az államháztartás szereplői, akár a pénzügyi folyamatokban részt vevők, akár a nem állami tulajdonú szervezetek számára azt, hogy gyorsabban, szakszerűbben jutnak majd állami forrásokhoz? Mert azt tudjuk, hogy most elég nehéz és körülményes a megítélt állami támogatáshoz hozzájutni. Ez a szervezeti átalakítás jelent-e számukra majd könnyebbséget? Azt is megkérdezték az ellenzéki képviselők, hogy az előterjesztők figyelembe vették-e azt, hogy mit mond erre vonatkozóan az elmúlt évi országjelentés, hogyan értékelte ezt a szervezeti változást, amely teljesen különválasztotta a két dolgot: a pénzügytechnikai folyamatokat az Államkincstárra bízta, míg a költségvetés ellenőrzését, az előirányzati gazdálkodást és nyilvántartást az Államháztartási Hivatalra.
Összességében elhangzott az ellenzéki képviselők részéről, hogy nem látják azokat az indokokat a törvényjavaslat általános indoklásában, amelyek szükségessé tették a két szervezetnek az összevonását, és kíváncsian vártuk mind az előterjesztő, mind pedig a kormánypárti képviselők véleményét. Az előterjesztők részéről a Pénzügyminisztérium osztályvezetője kifejtette a véleményét; egy köztisztviselővel nyilván politikai vitába nem kívántunk keveredni, vártuk a kormánypárti képviselők érvelését - ezt sajnos a bizottsági ülésen nem ismerhettük meg.
Miután az ellenzéki képviselők vannak abban a helyzetben, hogy csak érvek és tények alapján döntsék el azt, hogy egy törvényjavaslatot támogatnak-e vagy nem, így az ellenzéki képviselők éltek ezzel a jogukkal, de miután érveket nem hallottak a törvényjavaslat indoklása mögé, ezért úgy döntöttek, hogy a törvényjavaslatot nem támogatják.
Köszönöm szépen. (Taps a Fidesz soraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť