DEMETER ERVIN

Full text search

DEMETER ERVIN
DEMETER ERVIN, a nemzetbiztonsági bizottság kisebbségi véleményének ismertetője: Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! A Házszabálynak nemcsak jó, hanem nagyon szükséges lehetősége, hogy megengedi a kisebbségben lévő képviselőknek is, hogy a plenáris ülésen elmondják a véleményüket, hiszen előfordulhat olyan szituáció, hogy az úgymond többségi véleményt elmondó képviselő azt a téves látszatot kelti… - minthogy ő a bizottság üléséről számol be, ez nem minden esetben vagy így, és nem volt így az előbbi megszólaló esetében sem. A nemzetbiztonsági bizottság ülésén a kormánypárti képviselők közel nem fordítottak annyi időt hozzászólásra, mint amennyit Tóth Károly képviselőtársam ez ügyben megtett.
Ami a bizottsági tárgyalást illeti - hiszen vita nem nagyon zajlott -: a nemzetbiztonsági bizottság, a főbizottság az elsődleges bizottságként kijelölt szervezet, testület, amely hivatott volt megvitatni a szolgálati és államtitokról szóló törvényt. Nekem az a tisztem, hogy a létszám szerint kisebbségben lévőknek a véleményét mondjam el. Ezek a vélemények a bizottság ülésén elhangzott véleményt tükrözik. Hasonló volt a helyzet, mint amit a honvédelmi bizottság előadójától hallottunk, aki azt mondta, hogy vita nem zajlott a honvédelmi bizottság ülésén. A nemzetbiztonsági bizottság ülésén sem zajlott érdemi vita a kormánypárti és az ellenzéki képviselők között, kimerült abban, hogy az ellenzéki képviselők elmondták álláspontjukat. (Tóth Károly: Ez nem igaz.)
A nemzetbiztonsági bizottság a törvényjavaslat tárgyalásakor azt vizsgálta, hogy a szabályozás alkalmas-e a kívánt cél elérésére. Mi is a cél előttünk? A cél mindenféleképpen az kell legyen, hogy az előttünk fekvő javaslat nyújtson megfelelő jogszabályi védelmet a minősített információknak. Ha főcsoportokat tekintünk, kétféle információról tudunk beszélni: védett nemzeti információkról és a szövetségi rendszer védett információiról, ami szükséges, hogy Magyarországra érkezzen. Itt alapvetően a NATO, illetve az Európai Unió információiról beszélünk. Tehát ennek a törvénynek az a dolga, hogy ezeket a védendő információkat egy egységes rendszerben kezelje.
Ez a szándék, ennek a törvénynek a megalkotása természetesen megjelenik a kormány jogalkotási programjában is, a tavaszi ülésszakra benyújtott kormány-jogalkotási programban. Emlékeim szerint az szerepel benne, hogy egy közepes terjedelmű szabályozásról van szó, és februári benyújtással kerül a Ház elé. Nos, nemcsak késedelmesen került ez benyújtásra, hanem a közepes terjedelmű szabályozás, ami nyilván azt a célt volt hivatott megjeleníteni, hogy egy egységes rendszerben kezelje a védett információkat - ennek nem tesz eleget. Erre szokták mondani tipikusan, hogy vajúdtak a hegyek, és egeret szültek. Ez a jogszabály nem teszi meg azt, ami a nemzeti védett információk kezelési rendszerét szolgálja.
Az európai uniós információknak kialakult védelmi rendszere van, a NATO-tól átvett védelmi rendszer, tehát az egész védelmi mechanizmust és szabályozást - amit a nemzeti információk esetében egy kormányrendelettel szükséges szabályozni - a NATO- és az európai uniós információknál maguk a szervezetek végzik el, tehát ezzel különösebb baja nem volt a jogalkotónak. A jelenleg hatályos törvény 1995-ös, mint ahogy az előterjesztő említette. Ez azért lényeges, mert az azóta eltelt nyolc év az információkezelés, -áramlás szempontjából döntő változást jelentett a világban, rendkívüli módon megváltoztak az információ tárolásának és továbbításának eszközei; elég, ha arról beszélek, hogy a papír alapúról egy jelentős áttérés van az elektronikus adathordozók irányába. A törvény erről gyakorlatilag tudomást sem vesz.
Összefoglalva: a bizottsági ülésen az volt az ellenzéki képviselők véleménye, azzal a szándékkal egyetértünk, hogy ahhoz, hogy az európai uniós védett információt Magyarország kezelni tudja, meg kell alkotnunk a jogi feltételrendszert. Azonban a feladat ennél sokkal szélesebb: ugyanezt meg kell oldani a nemzeti információk védelme területén is, ezt egy egységes rendszerbe foglalva. Tekintettel arra, hogy a törvényjavaslat ezt az alapvető feladatot nem végzi el, az általános vitára nem alkalmas. Köszönöm a tisztelt figyelmüket. (Taps az ellenzéki pártok soraiban.)
(15.30)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť